Apelsin/Citron Cheesecake med Passionsfrukt

Usch & fy på mig, det har gått hela 2 veckor sedan ni fick ett livstecken. Men tro mig, jag lever. Har hunnit med 1 vecka i Egypten & 3 dagar i vår fina huvudstad. I måndags styrde jag min fluffiga rumpa mot Stockholm för att hälsa på min farmor & pappa, passade även på att ha ett spännande möte (mer om det sen)

När jag kom upp till Gustavsberg, där min pappa bor, beställdes det en Cheesecake av pappa & styvmor ville gärna prova Banoffee Pie. Här kommer receptet på Cheesecaken ;D

Apelsin/Citron Cheesecake med Passionsfrukt:

  • 150 gr smör
  • 200 gr digestive kex
  • 100 gr havregryn
  • 1 tsk vaniljessens eller vaniljpulver
  • 600 gr philadelphia ost
  • 150 gr strösocker
  • 1 citron
  • 1 apelsin
  • 3 dl vispgrädde (valfritt)
  • 3 st passionsfrukter
  • 1 ½ gelatinblad
  • 3 msk strösocker
  • 0,75 dl vatten

1. Smörj en form med löstagbar kant (23 cm i diameter) med smör.

2. Lägg i digestivekexen i en ren diskhandduk och mosa dem till smulor med en brödkavel. Sätt en stekpanna på låg värme, lägg i havregrynen och rosta till de får färg. Tärna smöret och lägg det i pannan tillsammand med kexsmulorna. Rör varsamt med en träslev till en sammanhängande massa.

3. Ta bort från värmen, sleva över massan i formen och släta ut den. Platta varsamt ut med händerna eller baksidan me den slev - vi vill ha en jämn och hårt packa botten. Låt svalna och stelna i kylskåp i 1 timme.

4. Om du använder en vaniljpulver, dela den på längden och skrapa med kniv försiktigt ut fröna. Lägg all philadelphiaost i en skål, tillsätt vaniljpulver eller vaniljessens, strösocker, rivet citron- och apelsinskal samt saften från citronen. Rör om ordentlige tills du har en slät och fin blandning.

5. OBS! Detta steget är helt valfritt, jag hoppade över det med flit, eftersom jag tyckte att smeten redan smakade supergott. Syrligt & lagom sött. Vispa grädden lätt i en annan skål. Tillsätt hälften av grädden till ostblandningen och vänd ner den. Vänd därefter varsamt ner resten av grädden.

6. Blanda samman smeten, sleva sedan upp den på kakbottnen och släta till med slickpott. Låt cheesecaken stå i kylen i minst en timme.

7. Blötlätt gelatinbladen i vatten, minst 5 minuter. Värm vatten & strösocker tills sockret lösts upp. Krama ur & rör ner gelatinbladen. (låt dom smälta ordentligt) Gröp ur passionsfrukterna & tillsätt i sockervattnet. Låt svalna en aning innan du häller blandningen på toppen av din cheesecake. Ställ in i kylen & låt toppingen stelna. (ca 1 ½ timme)

8. Lossa försiktigt kakan med en liten kniv och lyft upp den ut formen. Lägg upp den på ett tårtfat.



Njut!!

 

 






Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...