Grundrecept Smörkräm

Smörkräm:
  • 113gr smör
  • 4-5 dl florsocker
  • 2 tsk kokande vatten
1. Vispa smöret fluffigt
2. Tillsätt smaksättning, vispa ordentligt.
3. Tillsätt 3 dl florsocker lite i taget för att slippa dammoln i köket ;) vispa tills allt är sammanfogat.
4. Häll i vattnet.
5. Tillsätt sedan mer florsocker 0,5 dl åt gången & vispa mellan. Fortsätt så tills du har en konsistens du är nöjd med.
Sen kan du smaksätta med alla jordens smaker, t.ex:
  • 1/2 tsk vaniljpulver/vaniljextrakt (OBS! använder du vaniljextrakt så se till att den är klar & inte färgad annars tar smörkrämen en lätt brunbeige ton)
  • 3-4 msk kakao
  • 1-3 msk saft el. juice
Varför inte färga den i nån fin färg med hjälp av hushållsfärg, eller det jag föredrar pastafärg.

Det är bara att använda sin fantasi ;)

Födelsedagstårta med Chokladgrädde & Hallongrädde

Min första tårta täckt med fondant var en födelsedagstårta till en av mina bästa vänner som råkar älska kyckling ;D Mitt i modelerandet av fondantrosor så "råkade" jag sätta mig & titta på påskkycklingar.

 
Bottnarna består av Crumb Boss Chokladbotten & Cake Boss Spongebotten...

Fyllningarna är Hallongrädde & Chokladmousse med ganache.

Hallongrädden är precis som det låter, vispad grädde med tinade hallon i, behövs ev. aningen socker i. Här har jag inget recept utan går på känsla. Men tänk 100 gr bär till 2 dl vispad grädde, cirka!

Chokladgrädden är gjord av vispad grädde & med ganache.

Ganache är en blandning mellan uppvärmd grädde & choklad. Ett lätt recept att komma ihåg är 100 gr choklad till 1 dl grädde.

1. Värm upp grädden, men låt den inte koka.
2. Bryt ner chokladen i en värmetålig skål.
3. Häll över grädden över chokladen & rör tills chokladen har smält.
4. Låt svalna innan du blandar ihop den med ev. grädde eller annat.


Tårtan är sedan spacklad med vaniljsmörkräm, innan fondanten rullats ut & lagts på.

Smörkräm:
  • 113gr smör
  • 4-5 dl florsocker
  • 2 tsk kokande vatten
  • 1/2 tsk vaniljpulver/vaniljextrakt (OBS! använder du vaniljextrakt så se till att den är klar & inte färgad annars tar smörkrämen en lätt brunbeige ton)
1. Vispa smöret fluffigt
2. Tillsätt vaniljen.
3. Tillsätt 3 dl florsocker lite i taget för att slippa dammoln i köket ;) vispa tills allt är sammanfogat.
4. Häll i vattnet.
5. Tillsätt sedan mer florsocker 0,5 dl åt gången & vispa mellan. Fortsätt så tills du har en konsistens du är nöjd med.

Täckt med sugarpaste. Dekorationerna är gjorda av sugarpaste & färgad smörkräm.

That´s it folks!


Bloglovin

Följ min blogg med Bloglovin

Marshmallowfondant = MMF

För alla er som känner för att testa att göra er egen fondant/sugarpaste så är detta ett superenkelt recept som funkar bra & dessutom smakar okej.

  • ca 5 dl marshmallows (jag använder Garants egna)
  • 2 msk vatten
  • 1 msk rapsolja
  • 500-700 gr florsocker

 

1. Häll dina marshmallows i en glasskål. Tillsätt vattnet & rör om.

2. Ställ in skålen i micron & sätt på full effekt i ca 2 minuter, men ta ut & rör om var 30:e sekund. Använd gärna en plastsked/slickepott att röra om med, som du smort in med Crisco/rapsolja el cocosfett. (Crisco hittar du på The English Shop om du bor i Sthlm, Göteborg eller Malmö) Ta gärna ut marshmallowsen precis innan alla är helt smälta.

3. Häll i oljan & ca 4 dl av florsockret, sedan är det bara att röra, röra, röra. Tillsätt florsocker vartefter. Häll ut den på ett bakbord eller diskbänken (som du också med fördel smörjer in med Crisco/rapsolja/cocosfett för att undvika att degen fastnar) Knåda ca 10 minuter & fortsätt tillsätta florsocker en deciliter i taget tills degen är smidig. Den får gärna vara aningen "sticky". Florsockret binder degen ytterligere när den vilat, det är nämligen stärkelse i florsockret vi dödliga köper i affären.

4. Lägg degen i dubbla plastpåsar och lägg i en lufttät burk & låt vila minst 8 timmar i rumstemperatur. När det är dax att använda fondanten så får du känna efter om det behövs mer florsocker. Men tänk på att inte ta för mycket så den blir torr. Skulle det hända så tillsätt 0,5 tsk vatten åt gången tills du är nöjd med konsistensen.

Fondanten räcker till ett lock på en tårta som är ca 22 cm & då har du över till kantbård & några dekorationer.

Have fun!


Browniecupcakes med Hallonmousse

Choklad, choklad, choklad!! Love it! Kan aldrig få nog. Det här är det utlimata browniereceptet dessutom. Here we go.....






Browniecupcakes:

  • 150 gr mörk choklad av god kvalitet
  • 113 gr smör
  • 250 gr strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker (jag använder ekologiskt vaniljpulver)
  • 3 ägg
  • 95 gr mjöl
  • 1/4 tsk salt
1. Smält choklad & smör tillsammans över ett vattenbad. Låt svalna lite.
2. Rör ner sockret, tillsätt vaniljen.
3. Lägg i ett ägg i taget. Rör mellan varje ägg & lägg inte i nästa förräns smeten gått ihop.
4. Tillsätt saltet.
5. Fyll dina muffinsformar 2/3 upp mot kanten, inte mer för då svämmar dom över i ugnen.
6. Baka brownisarna i 170 grader i 20-25 minuter. (i min ugn tar dom 24 minuter) Med en sticka så ska dom kännas lite kladdig, men ändå vara torra om ni förstår vad jag menar.


Hallonmousse:

  • 200 gr frusna hallon
  • 100 gr Philadelphiaost
  • 4 gelatinblad
  • 1 dl florsocker
  • 3-4 dl vispgrädde
1. Koka upp hallonen, låt de kärna småputtra i ca 5 minuter.
2. Blötlägg gelatinbladen.
3. Sila av bären så du får bort kärnorna, dela upp hallonpurén i 2 skålar.
4. Lägg ner de mjuka gelatinbladen i en av skålarna med varm hallonpuré & låt de smälta under omrörning.
5. När den andra skålen med hallonpuré svalnat så tillsätt florsocker & Philadelphiaost, vispa ihop med en elvisp till en krämig konsistens.
6. Vispa grädden i en separat skål, den skall vara rätt så hårt vispad.
7. Vispa ihop de två skålarna med hallon & vispa sedan ihop det med grädden.
8. Låt gärna stå i kylen i ca 1 timme innan du spritsar dina helt avsvalnade muffins.






Dekorationerna har jag gjort med färgad vit choklad.
Happy Baking!

Spongecake från Cake Boss

Det här är en tung & stabil men supersaftig vaniljtårtbotten som jag använt flera gånger, och den är kanon. Receptet hämtat från Cake Boss

  • 4 ägg
  • 2 cup socker (4.73 dl)
  • 1 tsk vaniljsocker/vaniljpullver eller som amerikanerna vaniljextrakt
  • 1 cup mjölk (2.36 dl)
  • 1/4 cup smör (ca 0.6 dl)
  • 2 cup mjöl (4.73 dl)
  • 2 tsk bakpulver
  • 1/4 tsk salt

1. Vispa de 4 äggen i ca 4 minuter. (med vingen på assistenten om du använder en sådan)

2. Tillsätt socker & vispa ytterligare 4-5 minuter. Tills det ser vitt & fluffigt ut.

3. Tillsätt vaniljen & vispa på låg hastiget.

4. Sila alla torra ingredienser i en egen bunke.

5. Tillsätt i äggsmeten långsamt, men rör försiktigt & bara tills smeten gått ihop.

6. Värm mjölk & smör, tills smöret smält. Ta då av kastrullen från värmen. Rör försiktigt ner i smeten.

7. Häll smeten i 2 st 20cm formar som du smort & mjölat. Baka i 180 grader ca 30 miuter, eller tills det börjar dofta & känns fjädriga i mitten.

Tip of the day! Öppna aldrig ugnsluckan innan minst 2/3 av tiden gått.

 

 

Happy baking!


Mjölkchokladfrosting

Ett fantastiskt recept.

Mjölkchokladfrosting: (från Tove på Baka Baka Liten Kaka)

 

  • 200 gr mjöklchoklad
  • 200 gr Philadephiaost el anna färskost (jag tycker personligen bäst om Philadelphia)
  • 50 gr florsocker
  • 50 gr smör (rumsvarmt)
1. Smält chokladen. Låt svalna till rumstemperatur.
2. Vispa ihop smör, florsocker & färskosten till en jämn & slät kräm.
3. Tillsätt den avsvalnade chokladen.

Räcker till ca 12 cupcakes eller 1 lager fyllning i en 22 cm tårta.

Kokoscupcake med lemoncurdmousse

Finns det nått härligare än tanken på en sandstrand, badstol, sol, en god bok och sist men inte minst en härligt sötsyrlig tropisk drink? Eftersom jag bor i Sverige är det ju just bara det, en tanke. Men vad gör det, när man kan baka istället? ;D

I brist på alkoholhaltiga tropiska drinkar, så får vi hålla tillgodo med en cupcake....





Även i detta receptet är Leilas modifierade grundrecept använt.

Cocoscupcakes ca 15st:

  • 100 gr smält smör
  • 2 st ägg
  • 1,5 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker (jag använder ekologiskt vaniljpulver)
  • 1,5 dl mjölk 3%
  • 0,5 dl lättyoghurt
  • 4 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 nypa salt
  • 1 dl kokosflingor

 

1. Sätt ugnen på 175 grader

2. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker poröst.

3. Rör ner smält smör, mjölk, saften från apelsinen och rivet apelsinskal.

4. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och sila ner i smeten, rör försiktigt.

5. Jag fyller mina pappersformar 2/3 delar upp mot kanten & använer alltid en muffinsplåt, som ger formarna stöd så de inte flyter ut..

6. Grädda i mitten av ugnen cirka 10-15 minuter eller tills de är gyllenbruna och "torra" inuti. Tiden kan variera mycket mellan olika ugnar.

7. Låt svalna några minuter innan du lyfter över dom på ett galler.

 

Lemoncurd: (recept från A Piece of Cake)

  • 3 citroner
  • 1,5 dl strösocker
  • 50 gr smör
  • 2 msk majsstärkelse
  • 2 hela ägg
  • 2 äggulor

 

1. Blanda river skal från de 3 citronerna med saften från 2 av dom i en kastrull.

2. Lägg i smöret & strösockret & koka upp.

3. Sila av uppkoket.

4. Blanda ut majsstärkelsen med saften från den 3:e citronen & häll tillbaka citronuppkoket i kastrullen. Tillsätt majsstärkelsen.

5. Vispa ihop äggen & tillsätt i citronuppkoket under konstant vispning. Sätt tillbaka på plattan & låt sjuda under konstant vispning tills dess den har tjocknat.

6. Häll över i en ren skål eller glasburk & låt svalna helt.

 

Lemoncurdmousse:

  • 200 gr Philadelphiaost (eller annan färskost)
  • 1 sats Lemoncurd
  • 3-4 dl vispgrädde
  • 0,5 dl florsocker.

Hur mycket gräddde man väljer att använda beror på hur syrlig smak man vill ha.

1. Vispa ihop lemoncurd, florsocker & Philaddelphiaosten.

2. Rör i den hårt vispade grädden & låt gärna stå i kylen 30 minuter innan du spritsar den på dina helt avsvalnade muffins.

Garanterad succé.....Lycka till!

 

 

Dekorationerna är gjorda av Marshmallowfondant. Ska inom kort lägga upp ett superenkelt recept på det som jag använder.


Nutellafyllda Apelsincupcakes med Mjölkchokladfrosting




De här små rackarna var en liten födelsedagspresent till en tjejkompis i fredag. De är fantastiskt goda & receptet är ett modifierat recept från Leila.
Cupcakes/muffins grundrecept ca 14 st:
  • 100 gr smält smör
  • 2 st ägg
  • 1,5 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker (jag använder ekologiskt vaniljpulver)
  • 1,5 dl mjölk 3%
  • 0,5 dl lättyoghurt
  • 4 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 nypa salt
  • I just dessa cupcakesen, skalet & saften från 1 apelsin (men möjligheterna till smaksättning är oändliga)

1. Sätt ugnen på 175 grader

2. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker poröst.

3. Rör ner smält smör, mjölk, saften från apelsinen och rivet apelsinskal.

4. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och sila ner i smeten, rör försiktigt.

5. Jag fyller mina pappersformar 2/3 delar upp mot kanten & använer alltid en muffinsplåt, som ger formarna stöd så de inte förlorar formen.

6. Grädda i mitten av ugnen cirka 10-15 minuter eller tills de är gyllenbruna och "torra" inuti. Tiden kan variera mycket mellan olika ugnar.

7. Låt svalna några minuter innan du lyfter över dom på ett galler.

 

När muffinsen svalnat helt så skar jag ur en liten konformad del av överdelen & fyllde cupcaksen med 1/2 tsk nutella i varje & satte tillbala locket.

 

Mjölkchokladfrosting: (från Tove på Baka Baka Liten Kaka)

 

  • 200 gr mjöklchoklad
  • 200 gr Philadephiaost el anna färskost (jag tycker personligen bäst om Philadelphia)
  • 50 gr florsocker
  • 50 gr smör (rumsvarmt)
1. Smält chokladen. Låt svalna till rumstemperatur.
2. Vispa ihop smör, florsocker & färskosten till en jämn & slät kräm.
3. Tillsätt den avsvalnade chokladen.

Jag vispade på ordentligt efteråt, så den blev riktigt fluffig. Ack va god den är :) Det är kanonviktigt att du låter cupcaksen svalna helt innan du spritsar frosting på, annars smälter den dessvärre. Och det är ju mindre roligt.





 




Voila! Enkelt & snabbt gjort. Dekorationerna är gjorda av sugarpaste & flowerpaste.

Hej & välkommen!

Jag heter Jenny & tänkte försöka mig på att samla lite tips, råd & recept här på Little Cake, om allt som har med tårtor, kakor (stora som små) cupcakes, whoppies & allt annats sött som gör livet aningen roligare.