Dekorationsgalenskap

Förra veckan var den där Bruce Springsteen i stan, ingen Göteborgare lär ha missat detta fenomen. Alla tidningar var helt fullstoppade med icke matnyttig info om "The Boss", för vem är intresserad av om han tränat, vad han ätit el. vilken färg han har på t-shirten. ;D 

Jag jobbar ju delvis på Live Nation som catering assistent, vilket i sin tur ledde till at jag spenderade 3 15-timmarsdagar på Ullevi, vilket i sig var otroligt roligt. Kockarna som dök upp var dessutom ett gäng jag jobbat med tidigare. Men det var tungt, hacka, skala, diska, bära, förbereda osv så i söndags kändes kroppen som en 90-årings ;D

En liten eldshow hann jag & väninnorna Sarah & Jenny med utanför Ullevi, till crewets stora glädje.




Helgen fick sedan en fantastisk avslutning i form av Beach Boys på Trädgårdsföreningen. Vilka gubbar säger jag bara!!! Hail BB ;D Man kan ju inte annat än va helt imponerad av dessa dryga 70-åriga pensionärer som bara fortsätter att underhålla.

I helgen fyller min fina mamma 60 år, givetvis är jag satt på tårtduty, det ska bli så kul att få göra hennes tårta. Orange är temat, och jag försöker hålla mig till det.



När detta projektet avlutas på lördag så går jag raka vägen in i en bröllopstårta som ska levereras den 18:e augusti. Spännande tider i köket ;)

Och för er som väntat kan jag tipsa er om att köpa GP på torsdag. Någonstans i den härliga tidsskriften så hittar ni faktiskt mig i ett större reportage :))


Ha det gott sålänge <3



Helg i tårtornas teckan

I helgen firade jag faktiskt min egen födelsedag, tänkte först inte göra någon tårta alls. Men eftersom jag hade en tårtbeställning som skulle ut så slängde jag iallafall ihop en liten en. Beställningen jag hade var till ett 40-årskalas, killen som skulle ha den gillar hårdrock, då i synnerhet Iron Maiden & tattueringar. Jaha, det fick bli en döskalle, med rosor & namnet i Iron Maiden-stil helt enkelt. Slängde på några upp och nervända kors också :D

Tårtan bestod av ljusa "lika delar" bottnar, laktosfri hallon/jordgubbsmousse & låglaktos choklad fudge. Även spacklad med laktosfri vaniljsmörkräm. Täckt med marsipan, dekorationer i marsipan & flowerpaste.






Hppas ni har haft en underbar helg!

Nätbutiker jag handlar ifrån el. bara maniskt tittar i

Thank god for internet! Trots att man bor i en storstad som Göteborg, så finns ju inte allt tillgängligt runt hörnan direkt. Som tur är finns ju nätet, men det kräver ju lite mer planering, vilket jag sakteligen håller på att lära mig ;)

Här får ni några länkar som kan vara till hjälp, konstigt nog är det rätt så olika priser på samma produkter. Märk också att fraktavgiften varierar kraftigt. Man får ha tålamod, räkna & tänka smart när man beställer.
Samlar även länkar till butiker jag inte handlat från än, hojta till om jag ska lägga till nån....

Lyckas Med Mat:
En kanonbutik, med stort sortiment, fantastiskt snabba. Leverans på ca 2 dagar. Billig frakt! Har även fysisk butik i Luleå.

Kakburken:
Superbra sortiment. Billig frakt!

Tårtdecor:
Antadligen tt av Sveriges bästa sortiment när det gäller tillbehör & verktyg. Kanonsida, med tips, trix & recept. Men mycket av det de säljer hittar du billigare på andra ställen. Har även fysisk butik i Kungälv utanför Göteborg.

Strössel & Annat:
Supersida, med bl.a. agenturen för Lace Molds som blivit omåttligt populära. Tycker dock frakten är aningen dyr, framförallt om man ska beställa marsipan som väger en del.

Ninas Mat:
Har ett brett Léuké sortiment & billig frakt.

The English Shop:
Börjar få ett riktigt bra Wiltonsortiment, tyvärr uppdateras deras hemsida inte tillräckligt. Men bor du i Stockholm, Göteborg el Malmö så kan du gå till deras fysiska butik, där de har ett brett sortiment på t.ex. bakformar. Okej fraktpris!

SHOP ON!

Rice Krispie Treats

Igår drog sambon iväg till Örebro för att repa med ett av sina band, de far sedan vidare till Syd Amerika på torsdag morgon, vilket ger mig tid att gräva ner mig i diverse tårtprojekt. Kvällen spenderades med att träna, baka tårtbottnar & efter det blev det modelering till en tårta som ska hämtas i helgen.

Rice Krispie treats, är ett populärt godis/snack från USA som är kanon att göra större dekorationer i. Det är dessutom ett superlätt materiel, vilket gör att man inte behöver vara nervös för att dekorationen skall trycka ner tårtan.

RICE KRISPIE TREATS:

  • 2 msk smör
  • 200 gr marschmallows
  • 1 liter Rice Krispies
1. Smält smöret på låg värme
2. Häll i dina marschmallows & låt smälta helt. Rör hela tiden så att det inte fastnar i botten av kastrullen.
3. Tillsätt Rice Krispies & rör ihop allt till en massa. That´s it!
Nu kan du ju välja om du vill använda massan till att äta eller modelera i. Ska du äta den, så kan du ju smaksätta massan med choklad, nötter, frukt osv sedan bröar du helt enkelt en form, blöter händerna och trycker ut massan i formen. 

Ska du du modelera så hoppar du över smaksättningen, blöter händerna & sätter igång medans massan fortfarnade är varm. Till skallen här nedan har jag använt mig av en hel sats. Skallen blev ca 18 cm lång, 12 cm bred & 14 cm hög. Sedan täckte jag den med sockerpasta medans skallen fortfarande var klibbig.





Toscabullar

Helgen började med en helkväll i gott sällskap, med mat, öl & brädspelet Rock Science. Lördagen bakades det en smula & resten av dagen spenderades framför tv´n. Igår var jag & sambon en sväng ner till Tjolöholm Slott, för er som har möjlighet att åka förbi så kan jag rekomendera det starkt. Vilken fantastisk omgivning!






I veckan såg jag bilder på Toscabullar inne hos duktiga Amy. Kände direkt att jag bara var tvungen att testa, för vem kan motstå vetedeg, mandelmassa & toscatäcke i en & samma bulle? ;D

TOSCABULLAR:
  • 50 gr jäst
  • 5 dl mjälk
  • 150 gr smör (smält)
  • 1 dl strösocker
  • 0,5 tsk salt
  • 2 tsk kardemumma
  • ca 14 dl vetemjöl
  • 1 ägg att pensa bullarna med

FYLLNING:
  • 200 gr riven mandelmassa
  • 100 gr rumsvarmt smör
  • 1 tsk kanel

TOSCKATÄCKE:
  • 100 gr smör
  • 40 gr mandelspån
  • 2 dl strösocker
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 msk mjölk
  • ev 0,5 tsk vaniljsocker

1. Smula jästen i en bunke
2. Smält smöret & häll i mjölken. Värm till 37 grader.
3. Häll lite av mjölkblandningen över jästen & rör om tills jästen lösts upp.
4. Häll i resten av mjölkblandningen.
5. Tillsätt kardemumma, socker & salt.
6. Blanda i nästan allt mjöl, men spara ca ½ dl till utbakningen.
7. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter.
8. Blanda ihop mandelmassa, kanel & smöret i en bunke.
9. Dela degen i 2 delar.
10. Kavla ut varje del till ca 35 x 50 cm & dela upp & bred ut mandelmassafyllningen uppe på.
11. Rulla ihop & dela varje rulle i 16 bitar.
12. Sätt ut bullformar på en plåt med bakplåtspapper. Lägg en bulle i varje & låt jäsa under bakduk i 30-40 minuter. Sätt ugnen på 225 grader
13. Lägg alla ingredienser till toscatäcket i en kastrull & smält ihop. Låt sjuda på svag värme ca 1 minut. Tänk på att inte göra detta för tidigt & sedan ta av från plattan. Då stelnar glasyren till en enda stor klump ;)
14. Pensla bullarna & fördela toscaglasyren på bullarna.
15. Grädda längst ner i ugnen ca 10 minuter.
16. Låt bullarna svalna på ettt galler.



Underbara Smörbullar

Härom dagen kom "tanten" i mig fram, hon dyker faktiskt upp med rätt så jämna mellanrum nu för tiden ;D Jag fullkomligt älskar de gamla klassiska recepten. För vem kan motstå ett kakfat fullt med småkakor? Eller varför inte en mazarin till kaffet?

I vilket fall som helst så fick sambon ett sug efter smörbullar, visst är det väl bra att ha familj som talar om för en vad man ska baka ibland när fantasin tryter. Jag hittade ett recept ur Hemmets Journal (tänk va retro den tidningen ändå är?) :D

SMÖRBULLAR 35 st:

  • 50 gr jäst
  • 150 gr smör
  • 2 ½ dl kaffegrädde :)
  • ½ tsk salt
  • ½ tsk stött kardemumma
  • 3 äggulor
  • 3/4 dl strösocker
  • 8-9 dl vetemjöl

FYLLNINGEN:
  • 75 gr rumsvarmt smör
  • 150 gr mandelmassa
  • 2 msk strösocker

    1 ägg till pensling

1. Smula ner jästen i en bunke
2. Smält smöret & häll i kaffegrädden. Låt blandningen bli 37 greder innan du häller den över jästen.
3. Tillsätt äggulorna, strösockret, salt, kardemumma & det mesta av mjölet.
4. Arbeta ihop till en slät & glansig deg.
5. Låt jäsa under bakduk ca 30 min
6. Riv mandelmassan i en bunke
7. Tillsätt det mjuka smöret & sockret i mandelmassan.
8. Vispa blandningen med elvisp tills det gått ihop. Sätt ugnen på 225 grader.
9. Kavla ut degen till 50 x 36 cm. Skär sedan rutor i 7 x 7 cm av den utkavlade degen.
10. Lägg en klick mandelmassafyllning på varje ruta.
11. Nyp ihop knytena i ändarna & placera i en bullform & sätt på en plåt. Låt jäsa ca 45 min.
12. Pensla bullarna med uppvispat ägg & skjuts in i ugnen ca 8-10 min 

Sen är det bara att tokäta. GUD VA GODA DOM ÄR!




Joachims knasiga födelsedagstårta!

Under semestern hann jag upp en sväng till Stockholm för att hälsa på min pappa & farmor. Fick 3 beställningar samma dag som skulle levereras den 1/7, vilket var stört omöjligt eftersom jag kom tillbaka med tåget till Göteborg kl 13.30 samma dag. Men en av tårtorna var till min systerson Joachim som fyllde 15, och när han ringde sin moster veckan innan & bad mig att göra en tårta så kunde jag bara inte säga nej. Nu var tåget 1 timme försenat, vilket gjorde att jag hade 2 timmar på mig att täcka & dekorera tårtan, så jag fick helt frångå den planerade designen. Tur man har en sambo som gladerligen ställde upp på det knasiga temat..."gör den bara" ;D

Inte det vackraste verket, men den var iallafall god & den hade ju trots allt fått åka 48 mil ;) jag hade alltså bakat botten & fyllt den i Stockholm ;)) Och vi hade några rätt häftiga gapskratt när vi dekorerade den....

När Joachim var liten så älskade han "Prinsesstårta utan prinsess ;)" dvs. Prinsesstårta utan marsipan ;D Så det fick bli en tårta på ljusa "lika delar botten", glasskrämsfyllning & jordgubbsmousse med ett lager mosade jordgubbar.




 

Super Mario tårta till en 9-åring!

Som sagt, det har varit semester här. Men jag har inte direkt varit sysslolös. Jag har hunnit med en vända till Stockholm, 4 dagar på Ullevi, lite midsommar & festival.

Idag hämtas en tårta till Malkolm som fyller 9 år. Han ville ha en Super Mario tårta som var svart och hans favoritsmak är Hallon/Lakrits....sagt & gjort....





Tårtan består av ljus "tre lika delar" botten, fylld med ett lager vaniljgrädde & sedan ett lager hallonlakritsskalle fluff (ja ni läste rätt! ;)) Sedan spacklad med vaniljsmörkräm, täckt med marsipan & dekorationerna är gjorda i marsipan & dekorpasta (sugarpaste)

HALLONLAKRIDSSKALLE FLUFF:
 
  • 100 gr Hallonlakridsskalle godis
  • 3 dl vispgrädde
 
1. Klipp godiset i små bitar, lägg i en tallrik.
2. Värm/smält i micron ca 1 minute.
3. Häll grädden i en kastrull & lägg i det nästan smälta godiset.
4. Värm allt på medelvärme, tills godiset lösts upp (OBS! låt inte gräddblandningen koka)
5. Häll över i en skål, ställ i kylen över natten.
6. När du sedan ska använda den, vispa med elvisp tills det blir lätt & fluffigt.
7. Fyll din tårta (räcker till 1 lager i en tårtbotten på ca 20 cm i diameter)

Good luck!

Namnet gick äntligen igenom hos Bolagsverket....

God Morgon! Nej jag har inte glömt bort bloggen, det har bara kommit semester & hårt jobb mellan ;D Förra veckan var min sista semestervecka, men trots detta jobbade jag 6 dagar ;D på raken....hur det gick till undrar ni kanske ;D Jo jag har spenderat måndag till torsdag på Ullevi för att göra catering för Madonna, i fredags var jag tillbaka på kontoret för att min kollega ville byta en semesterdag med mig & i lördags var jag på extraknäcket...

I förra veckan fick jag äntligen svar från Bolagsverket att mitt namnförslag gått igenom....så nu är jag stolt ägare av "Little Cake and Kitchen" känns mer på riktigt ;D ;D

Hoppas ni har en undebar sommar!