Sockerfri Midsommartårta

Ibland är det klassiska bara att föredra, till midsommar känns så rätt att ta till den beprövade gräddtårtan. I detta fallet dock helt sockerfri & jag testade för första gången att använda Hermeetas med Stevia.

Kunde direkt säga att jag inte kan använda samma mängd av detta sötningsmedlet som de andra jag använt. Det har en bitter eftersmak & man får vara extremt försiktig & sparsam.



Sockerfri tårtbotten:

  • 4 ägg
  • 2 dl sötningmedel
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 dl potatismjöl
  • 1 tsk bakpulver


1. Sätt ugnen på 175-200 grader

2. Smörj & mjöla en form (jag valde en form som var 20 cm i diameter)

3. Dela äggen & vispa äggvitorna till ett fast vitt skum. Veänd sedan ner sötningsmedlet.

4. Vänd ner en äggula i taget till äggvitan, vispa inte för hårt, då förlorar du luften i äggvitan.

5. Blanda ihop de torra ingredienserna & vänd försiktigt ner i äggsmeten.

6. Häll ner i din mjölade form & grädda i ca 25 minuter.

Sockerfri Jordgubbsmousse:

  • 200 gr grusna jordgubbar
  • 4 gelatinblad
  • 1 dl sötningsmedel (använder du Stevia så tar du ca hälften)
  • 4 dl vispad grädde

1. Tina & värm upp jordgubbarna, mixa sedan med stavmixer el mosa med en gaffel till ett mos.

2. Under tiden lägger du gelatinbladen i en skål med kallt vatten.

3. När du mosat klart jordgubbarna, tillsätt de mjuka gelatinbladen medan röran är varm så de smälter helt. Låt sedan svalna.

4. Vispa grädden i en separat burk.

5. När jordgubbsmoset svalnat helt så vispar du ner sötningmedlet, och tillsätter den vispade grädden. Låt stå i kylen minst 20 minuter för att sätta sig.





Sockerfritt är ibland inte så enkelt att göra, det funkar fantastiskt i mördeg & vetedeg. Men när det kommer till sockerbaserade bakverk, så förlorar det lätt sin konsistens & blir torrt & trist. Den här tårtan bakade jag & fyllde samma dag, det behövs ca 2 dagar med fyllning i kylen för att sockerkakan ska bli sådär mjuk & saftig som vanliga tårtanslag blir. (Ett litet tips när du är i färd med att göra en sockerfri tårta)

Tårtan fyllde jag med vaniljgrädde, mosade jordgubbar & jordgubbsmousse. Den är sedan dekorerad med vispgrädde & färska jordgubbar.

Eat away!! <3





Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...