Kokoscupcake med ananasmousse

Våren visar sig här i Göteborg, vi har haft underbart väder till och från med upp emot 20 grader stundvis. Det är ju då man känner att lite tropiska inslag sitter inte helt fel ;)
Jag har varit dålig på att baka den senaste veckan, haft för mycket annat för mig. Så igår hade jag sådan abstinens att det gick helt enkelt inte att låta bli.
De förra kokoscupcaksen jag gjorde, tillsatte jag bara riven kokos i. Men saknade fortfarande lite kokossmak, denna gången tänkta jag att om jag utesluter vanlig mjölk & youghurt & använder kokosmjölk istället, så kanske jag får en tydligare smak av kokos. 





Kokosmjölkscupcakes ca 15 st:

  • 100 gr smält smör
  • 2 st ägg
  • 1,5 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker (jag använder ekologiskt vaniljpulver)
  • 2 dl kokosmjölk
  • 4 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 nypa salt
  • 1 dl kokosflingor

1. Sätt ugnen på 175 grader

2. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker poröst.

3. Rör ner smält smör, kokosmjölken.

4. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och sila ner i smeten, rör försiktigt.

5. Jag fyller mina pappersformar 2/3 delar upp mot kanten & använer alltid en muffinsplåt, som ger formarna stöd så de inte flyter ut..

6. Grädda i mitten av ugnen cirka 10-15 minuter eller tills de är gyllenbruna och "torra" inuti. Tiden kan variera mycket mellan olika ugnar.

7. Låt svalna några minuter innan du lyfter över dom på ett galler.


Ananasmousse:

  • 100 gr Philadelphiaost (eller annan färskost)
  • 250 gr ananas (jag använde burkvariant)
  • 3 dl vispgrädde
  • 0,5 dl florsocker.
  • 4 st gelatinblad

1. Koka upp bären/frukten
2. Blötlägg gelatinbladen.
3. Kör ananasen i en mixer, tills det är en puré, dela upp frukt/bärpuré i 2 skålar.
4. Lägg ner de mjuka gelatinbladen i en av skålarna med varm frukt/bärpuré & låt de smälta under omrörning.
5. När den andra skålen med frukt/bärpuré svalnat så tillsätt florsocker & Philadelphiaost, vispa ihop med en elvisp till en krämig konsistens.
6. Vispa grädden i en separat skål, den skall vara rätt så hårt vispad.
7. Vispa ihop de två skålarna med frukt/bärpuré & vispa sedan ihop det med grädden.
8. Låt gärna stå i kylen i ca 1 timme innan du spritsar dina helt avsvalnade muffins



Elduppvisning!

Då var man återhämtad efter en hektisk vecka, med mycket träning som till slut avslutades med en elduppvisning utanför Elite Aveny Hotell i Göteborg. 2 timmars eldande på gatan inför en hänförd publik var riktigt belönande. Men jag saknar min bakning såklart ;D

Här kommer några foton som togs i torsdags. Och se där ja! Nu fick ni ett ansikte på mig med.






Tävlar såklart!

Jag tävlar hos Sockertussen om den här Whoopiemattan och en DekoMax
från KÖK etcetera.
Klicka HÄR om du också vill vara med!

Busy woman!

Ber om ursäkt för den rådande tystnade på bakfronten. Förutom bakning så har jag även en annan liten hobby som jag började med förra sommaren....bilden säger väl det mesta ;D


I veckan har jag övat inför en uppvisning tillsammans med väninnorna Sarah & Lotta, det blir min första, så håll tummarna....



Kul bilder på Demonias Blogg

Demonia driver en Blogg där hon pratar om sitt fartfyllda liv i musiksvängen. Fantastiskt kul tycker jag, eftersom musik är en stor del av mitt liv. Har spelat både cello & gitarr själv en gång i tiden, har en musiker till sambo & tycker att musik är ett bra sätt att få mig att må bra på....
Kika in här så ser ni tårtan jag gjorde till LG & Nico i Entombed när de båda fyllde 40 år ;)



Choklad & Hallon Cake Pops

För ett ett tag sedan fick jag en liten fråga från en kompis till mig, att annordna något kul i ett familjerum på en konsert som jag jobbade på. Det var In Flames som skulle inta Scandinavium i Göteborg, och eftersom det är ett Göteborgsband, så passade de på att ta med sig sina familjer. Vilket innebär en rätt så gedigen barnaskara. Visste inte riktigt vad jag skulle göra, men det slutade iallafall med ett mini-barnkalas. Tyvärr tog jag inget kort på självaste rummet, men det var fyllt med godis, girlanger, ballonger, pappersduk & kritor att rita på duken med, frukt, saft, sugrör & mina cake pops då ;D Det här var faktiskt mitt första & hittills enda försök att göra just cake pops, men det skall det snart bli ändring på. OBS! Jag är inte jättenöjd med resultatet, nästa gång ska jag definitivt inte sitta & tillverka något i absolut sista sekund ;D





Cake Popsen är gjorda av chokladmuffins, med hallon i. Eftersom hallonen tillför vätska, så behöver man inte så mycket annat i, men jag slängde i lite Philadelphiaost för att få till en bra konsistens. De är doppade i mörk & vit choklad & sedan dekorerade med diverse strössel.

Cake Pops är verkligen jättekul att göra, man kan gå riktigt crazy med alla olika dekorationer. Ett steg-för-steg inlägg kommer inom kort.



Miss Cupcake, bidrag nr 2

Hjälp mig gärna genom rösta tryck här!




Grundrecept Brownie Cupcakes

Browniecupcakes:

  • 120 gr mörk choklad av god kvalitet
  • 113 gr smör
  • 250 gr strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker (jag använder ekologiskt vaniljpulver)
  • 3 ägg
  • 95 gr mjöl
  • 1/4 tsk salt
1. Smält choklad & smör tillsammans över ett vattenbad. Låt svalna lite.
2. Rör ner sockret, tillsätt vaniljen.
3. Lägg i ett ägg i taget. Rör mellan varje ägg & lägg inte i nästa förräns smeten gått ihop.
4. Tillsätt saltet.
5. Fyll dina muffinsformar 2/3 upp mot kanten, inte mer för då svämmar dom över i ugnen.
6. Baka brownisarna i 170 grader i 20-25 minuter. (i min ugn tar dom 24 minuter) Med en sticka så ska dom kännas lite kladdig, men ändå vara torra om ni förstår vad jag menar.
Smaksättningstips!
  • skalet från 1 apelsin
  • skalet från 1 citron
  • byt ut 60 gr av den mörka chokladen till mjölkchoklad
  • Använd smaksatt mörk choklad, t.ex mint, hallon, pistage



Göra egen Flowerpaste/Gumpaste

Jag har fatkiskt bara gjort egen flowerpaste hittills, trots att det finns att köpa färdigt. Men det är otroligt enkelt, och jag gillar hela konceptet "göra-själv". Flowerpasten använder jag till dekorationer som blommor & blad som jag vill ha tunna, eller dekorationer som jag vill ska stelna. Den är defenitivt inte speciellt god att äta, men ser destå bättre ut ;D Men var försiktiga, när dekorationerna stelnat så är dom extremt ömtåliga, så hantera dom med lätt hand ;)



DU BEHÖVER:

  • ca 9 ½ dl florsocker (4 cups om du har en amerikansk måttsats)
  • 4 msk varmt vatten
  • 1 msk Gum-Tex (finns att köpa på t.ex. The English Shop)
  • 1 rågad msk Glucos (det hittar du i välsorterade mataffärer el på The English Shop)



Steg 1: Sila ner ca 7 dl (3 cups) av florsockret i en bunke.




STEG 2: Blanda ner Gum-Texen i florsockret



STEG 3: Blanda vatten & glukos, värm i micro ca 30 sekunder, vätskan skall vara klar.



STEG 4: Häll vätskan i florsockerblandningen

Sen blandar du för glatta livet!




När allt gått ihop till en deg så är du klar (för tillfället) Låt nu degen vila i en tätslutande platspåse (jag brukar ta dubbla plastpåsar) minst 8 timmar i rumstemperatur. Nästa steg behöver du egentligen inte göra förräns du ska använda flowerpasten.



STEG 5: Ta ur degen ur plastpåsen häll drygt 1 dl florsocker på din arbetsyta. Knåda, knåda, knåda. Tillsätt eventuellt mer florsocker om du tycker degen är för kladdig, ca 0,5 dl åt gången.

När du tar fram den vilade degen ur påsen, så kan du uppleva att den ser gul ut. No worries! Den blir vit nu när du tillför mer florsocker.



Sådär ja! All done, nu är det bara att modellera så det ryker.


Sockerfri Mazarintårta

Som jag nämnt innan så har jag en sambo som lider av diabetes, eller lider och lider....han tycker faktiskt inte att det är speciellt jobbigt. Vi är båda två rätt noga med vad vi stoppar i oss! Rimmar ju givetvis totalt fel med tanke på min allt växande hobby. Men man får helt enkelt ha diciplin, och ett gäng vänner som inte har något emot att agera försökskaniner :D 





Sockerfri mandelmassa:

  • 200 gr skållad mandel
  • 4 dl sötningmedel, strö (Hermesetas, Sukketter el liknande)
  • 1,5 dl gräddmjölk (lika delar mjölk & grädde)
1. Kör mandeln tillsammans med sötningsmedlet i en matberedare.
2. Tillsätt gräddmjölken långsamt, tills du får en konsistens du är nöjd med.

Sockerfri mazarinbotten:

  • 150 gr rumsvarmt smör
  • 300 gr mandelmassa
  • 3 st ägg
  • ½ dl vetemjöl
  • 50 gr hyvlad mandel till formen
1. Sätt på ugnen på ca 180 grader
2. Riv mandelmassan & vispa ihop med smöret tills det är luftigt & krämigt
3. Tillsätt ett ägg i taget under vispning på låg hastighet, se till att varje ägg gått in i smeten innan du tillsätter nästa.
4. Häll i mjölet & vispa tills degen/smeten gått ihop
5. Smörj en springform som är ca 20 cm i diameter. Istället för mjöl eller ströbröd, använd den hyvlade mandeln att "bröa" formen med.
6. Häll i mazarinsmeten i formen & grädda i ca 20-25 minuter. Låt den svalna några minuter i formen innan du stjälper upp den på ett galler för att svalna helt.
Till denna tårtan har jag vispat 2 dl vispgrädde & tillsatt lite Marsanpulver för att ge en vaniljsmak & få grädden lite fastare. Sedan toppade jag med färska blåbär & jordgubbar.


Sockerfria Spritz Cookies

Det här är mitt första försök att spritsa ut en småkaka. Det var faktiskt inte helt enkelt, degen blev aningen för torr för att lätt kunna spritsas. Vilket jag kommer tänka på vid nästa tillfälle jag får lusten att testa.

För er som är begåvade med en kakpress....grattis! Ni kommer klara detta utan några problem alls ;D





Sockerfria Spritz Cookies: (receptet hämtat från Joy of Baking)

  • 227 gr rumsvarmt smör
  • 1,18 dl sötningsmedel, strö (Hermesetas, Sukketter el. liknande)
  • 1 stort ägg
  • 1 ½ tsk vaniljpulver (OBS! tänk på att om du använder vaniljsocker så är kakan inte sockerfri längre)
  • 5,32 dl vetemjöl
  • 1/4 tsk salt (om du använder osaltat smör)


1. Sätt ugnen på 180 grader
2. Vispa ihop smör & socker tills det är fluffigt & vitt, på hög hastighet ca 3-5 minuter
3. Tillsätt ägget & vaniljen, det kan ev. se lite underligt ut i början, nästan som om smeten är påväg att spricka. Men det är bara att vispa på så går den ihop till slut ;)
4. Tillsätt mjölet & saltet långsamt, vispa på lägsta hastigheten. Fortsätt vispa långsamt tills allt gått ihop till en smet/deg.
5. Fyll hälften av degen i en spritspåsen med en öppen stjärntyll, med en öppning på ca 1,5 cm i diameter.
6. Spritsa ut kakorna på en bakplåtspapersklädd plåt i önskad storlek. Lämna ca 3 cm mellanrum mellan kakorna.
7. Grädda i 7-10 minuter eller tills kakorna precis börjar få färg i kanterna. Låt svalna en stund på plåten innan du lyfter över dom på ett galler. OBS! de är väldigt ömtåliga.
Voila! You´ve got cookies!


Sockerfria Finska Pinnar

För mig är det en underbar flashback att få nybakade småkakor, jag minns så väl när jag kom hem till min mammas farmor i Råå/Skåne & det stod uppdukat med minst 7 sorters kakor. Ända fram till den dagen hon lämnade oss 99 år gammal, en fantastisk kvinna, en riktig järntant.




Sockerfria Finska Pinnar:

  • 5 st bittermandlar
  • 200 gr rumsvarmt smör
  • 4 ½ dl vetemjöl
  • ½ dl Sötningsmedel, strö (Hermesetas, Sukketter el. liknande)
  • 1 uppvispat ägg
  • ½ dl hackad sötmandel


1. Sätt ugnen på 200 grader
2. Riv bittermandlarna fint.
3. Skär smöret i bitar & vispa ihop med sockret, bittermandlarna & mjölet, till en deg.
4. Lägg degen i en plastpåse i kylen, ca ½-1 timme.
5. Ta ut degen, dela i 4 delar & rulla varje del i fingertjocka rullar, ca 60 cm långa. Lägg delarna bredvid varann & pensla en gång med det uppvispade ägg.
6. Strö över hackad mandel
7. Dela i ca 4 cm långa bitar & flytta till en plåt med bakplåtspapper på.
8. Grädda i mitten av ugnen 8-12 minuter. I min ugn utan varmluft tog det 10 minuter.
9. Låt svalna på galler

COOKIETIME <3


Pepparkaks & Päroncupcakes med Vit Chokladfudgefrosting...

Kanske inte riktigt ligger i tiden, men vad gör det? Här kommer ett snabbt & superenkelt recept på riktigt saftiga & goda pepparkakscupcakes med päronbitar i ;P




Pepparkaks & Päroncupcakes ca 12 st:

  • 100 gr smält smör
  • 2 ägg
  • 1,5 dl strösocker
  • 4 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1,5 dl mjölk
  • 0,5 dl lättyoghurt
  • 1 tsk vaniljsocker/vaniljpulver/vaniljextrakt
  • (½ tsk salt om du använder osaltat smör)
  • 3 msk pepparkaskrydda (det är en hel påse från Santa Maria)
  • 1 stort päron eller 2 små
1. Sätt ugnen på 175-200 grader.
2. Vispa ägg & strösocker vitt & fluffigt
3. Smält smöret
4. Sila ner de torra ingredienserna i en egen bunke
5. Tillsätt det smälta smöret i ägg/sockersmeten
6. Varva de blöta & torra ingredienserna ner i äggsmeten (jag brukar hälla i allt i 3 omgångar, men tänk på att inte köra på för hög hastighet på din matberedare/elvisp, den lägsta räcker bra för att äggen inte ska förlora sin volym)
7. Skala & skär päronet i bitar, ca 1 cm kuber & vänd ner i smeten.
8. Fördela smeten i dina muffinsformar, ca 2/3 upp emot kanten.
9. Grädda dina muffins i mitten av ugnen 12-18 minuter, efetrsom det är päron i kan det ta lite längre tid, då frukten släpper ifrån sig fukt. Testa med en potatissticka eller tandpetare, själva kakdelen ska vara torr, men om du råkar sticka i päronet är det ju självklart lite fuktigt.
10. Låt dina muffins svalna en liten stund innan du plockar ur dom ur muffinsformen, för över på ett galler & låt svalna helt.

Nu kan du helt klart låta dessa små juveler vara helt naturliga, dom kommer ändå inte vara så länge ;D Men jag valde att slänga på en frosting i form av vit chokladfudge frosting med en hint Philadelphiaost i.

Vit Chokladfudgefrosting:

  • 150 gr rumsvarmt smör
  • 2,5 dl florsocker
  • 100 gr vit choklad
  • 0,5 dl grädde
  • 0,5 tsk vaniljsocker/vaniljpulver/vaniljextrakt
  • 100 gr Philadelphia
1. Smält chokladen i bitar över vattenbad. Låt svalna till rumstemperatur.
2. Vispa smöret vitt & fluffigt, tillsätt Philadelhiaosten.
3. Sila florsocker så du får ut eventuella klumpar.
4. Tillsätt florsockret  i smöret lite i taget, vispa tills den är slät & jämn.
5. Blanda i den avsvalnade chokladen.
6. Tillsätt vaniljen.
7. Häll i grädden & vispa på medelhastighet tills frostingen är len & glansig
Spritsa loss på dina helt avsvalnade muffins.


Dekorationerna är gjora i röd marsipan & färgad MMF...

Sockerfria Shortbread Cookies/Mördegskakor

Jag har en underbar sambo som har diabetes, därför bakar jag en hel del med sötningmedel. Det är inte alltid enkelt att få till bra konsistenser på vissa bakverk, men just mördegskakor passar ypperligt att göra sockerfria, och blir faktiskt precis lika bra som med vanligt strösocker. 


Shortbread Cookies: (modifierat recept från Joy of Baking)

  • 2 cups mjöl (2 cups = 4,73 dl)
  • 1/4 tsk salt
  • 226 g smör rumsvarmt (osaltat)
  • 1/2 cup sötningsmedel (jag använder helst Hermesetas Lättströ 1/2 cup = 1,18 dl) OBS! För er som vill dra ner på kolhydrater så kan jag meddela att Lättströ innehåller ca hälften av kolhydraterna jämfört med vanligt vitt socker.
  • 1 tsk vaniljpulver/vaniljextrakt/vaniljsocker

1. Vispa smöret vitt & krämigt.
2. Tillsätt sockret/sötningsmedlet, vispa tills du fått en fluffig konsistens. Ca 2 minuter.
3. I med vaniljen & saltet.
4. Tillsätt mjölet, rör ner det långsamt. Fortsätt röra/vispa tills allt mjöl gått in i degen.
5. Platta ut degen & lägg i en plastpåse, låt vila i kylen minst 1 timme eller tills degen känns fast.
6. Värm ugnen till 180 grader.
7. Rulla ut degen till ca 0,5 cm tjocklek, stick ut kakor, går ju super att använda vanliga pepparkaksformar. Det kan hända att degen blir kladdig igen, då är det bara att slänga in den i kylen en stund till.
8. Lägg kakorna på en plåt med bakplåtspapper på
9. Ställ in dina kakor i kylen ca 15 minuter innan du bakar av dom i ugnen, de behåller sin form bättre då.
10. Baka ca 8-12 minuter eller tills de får en väldigt ljus färg.
11. Låt svalna på galler.


Denna gången taestade jag även att sticka ut mittenbiten på vissa av kakorna & lägga en liten bit sockerfritt gelegodis som fick smälta ihop med kakan till ett litet rosa genomskinligt fönster. En rolig detalj bara!





Röd Födelsedagstårta till en 30-åring

Min kollega fyllde 30 år för ett par veckor sedan så vad passade bättre än att överraska henne med en tårta? Eller jag vet inte om hon var så överraskad egentligen, hon är rätt van vid att jag kommer släpandes på bakverks som jag tvingar i henne.... :D
Den hade ljusa bottnar. Fylld med glasscreme (också kallad lyxig vaniljcreme) & hallonmousse (samma som här)med tinade frusna hallon i.




Glasscreme:
 
  • 2-3 dl vispgrädde
  • 2-3 dl vaniljkräm (jag är oftast lat & använder kallrörd Marsan)

Tårtbotten:
 
  • 4 ägg
  • 1 ½ dl socker
  • 1 dl mjöl
  • 1 1/4 dl potatismjöl
  • 2 tsk vaniljsocker/vaniljpulver/vaniljextrakt

Räcker till en form på mellan 20-22 cm i diameter.
Tårtan är täckt med röd marsipan. Blommorna & kantbården är gjorda i svart marsipan & bokstäverna är gjorta i svart fondant.




Chokladfudge & Hallonmoussetårta <3

Det här höga, massiva bygget konstruerades åt min son när han fyllde 17 i januari. Man kan tro att det skulle komma 100 pers. på kalas, men alla ni som har tonåriga pojkar hemma, vet ju att det går åt ändå ;D 




Bottnarna hittade jag lägligt i frysen, 2 st 20 cm bottnar varav den ena var Crum Boss chokladbotten & den andra var Cake Boss Sponge/Vaniljbotten.


Sedan är de fyllda med 2 lager hallonmousse (samma recpet som använts här) & 1 lager chokladfudge, på det ena lagret hallonmousse liger det även tinade frusna hallon & på det andra lagret ligger det tinade frusna blåbär.
Jag täckte sedan hela tårtan med hallonmousse innan jag gjorde dekorationen på sidorna med chokladfudge. En enkel och relativt snabb procedur. Men framförallt, roligt resultat.







Hela härligheten är närmre 30 cm hög! Kan ni tänka er? Ett monster!


Solsemester!

Om ni undrar varför inläggen kommer sådär gôtt (som vi söger i Göteborg) sporadiskt, så beror det på att jag just nu befinner mig i 25 graders värme, nere i Puerto De Mogán Gran Canaria.



De inläggen som kommit upp fram tills nu är tidsinställda efetrsom jag inte visste hur pass bra internettillgång jag skulle ha här nere.





Ha det nu så gott!





Chokladfudgefrosting

Den mest gudomliga chokladfrostingen du kan tänka dig. (recept hittat hos Call Me Cupcake aningen modifierat)

  • 300 gr rumsvarmt smör
  • 5 dl florsocker
  • 1 dl kakao
  • 200 gr mörk choklad
  • 1 dl grädde
  • 1 tsk vaniljsocker/vaniljpulver/vaniljextrakt
1. Smält chokladen i bitar över vattenbad. Låt svalna till rumstemperatur.
2. Vispa smöret vitt & fluffigt.
3. Sila florsocker & kakao så du får ut eventuella klumpar.
4. Tillsätt florsockret & kakaon i smöret lite i taget, vispa tills den är slät & jämn.
5. Blanda i den avsvalnade chokladen.
6. Tillsätt vaniljen.
7. Häll i grädden & vispa på medelhastighet tills frostingen är len & glansig


Receptet räcker till ca 24 cupcakes, så det kan med fördel halveras om du inte behöver allt. Det är dessutom en kanongod fyllning i en tårta & går jättebra att spackla med.

Grundrecept för Bär & Fruktmousse

Följande recept är det jag använder mest till fyllningar och för att spritsa cupcakes. Det går att smaksätta på alla möjliga sätt, bara fantasin som sätter stopp ;) 


Mousse:

  • 200 gr frukt el bär (jag använder gärna frusen då de tillför vätska)
  • 100 gr Philadelphiaost
  • 4 gelatinblad
  • 1 dl florsocker
  • 3-4 dl vispgrädde
1. Koka upp bären/frukten
2. Blötlägg gelatinbladen.
3. Sila av bären så du får bort kärnorna, dela upp frukt/bärpuré i 2 skålar.
4. Lägg ner de mjuka gelatinbladen i en av skålarna med varm frukt/bärpuré & låt de smälta under omrörning.
5. När den andra skålen med frukt/bärpuré svalnat så tillsätt florsocker & Philadelphiaost, vispa ihop med en elvisp till en krämig konsistens.
6. Vispa grädden i en separat skål, den skall vara rätt så hårt vispad.
7. Vispa ihop de två skålarna med frukt/bärpuré & vispa sedan ihop det med grädden.
8. Låt gärna stå i kylen i ca 1 timme innan du spritsar dina helt avsvalnade muffins eller tårtbottnar

Så gott!

Killtårta delux ;D

Den här tårtan beställdes som överraskning åt två härliga killar från bandet Entombed som båda fyllde 40 år unga i februari. Den var verkligen superrolig att göra med alla ovanliga detaljer på.




Den är fylld med glasscreme (även kallad lyx vaniljcreme) & hallon/blåbärsmousse.


Glasscreme:
 
  • 2-3 dl vispgrädde
  • 2-3 dl vaniljkräm (jag är oftast lat & använder kallrörd Marsan)
Ljus "lika delar" tårtbotten: (bättre förklaring kommer)
  • 3 stora ägg
  • mjöl
  • ev potatismjöl
  • strösocker
1. Ta fram 3 lika stora glas & ställ dom på rad.
2. Knäck de 3 äggen i glas nr 1
3. Mät upp lika mycket socker som det är ägg i glas nr 2.
4. I glas nr 3 mäter du upp vetemjöl (här kan du byta ut en del av vetemjölet mot potatismjöl, jag tar vanligtvis 2/3 vetemjöl & 1/3 potatismjöl)
5. Vispa ägg & socker vitt & poröst. Sätt på ugnen på 175 grader
6. Sila & rör försiktigt ner mjölet, tänk på att inte vispa för hårt, då förlorar du volymen i äggsockret.
7. Häll i en smord & mjölad form.
8. Baka i 35-40 minuter.
9. Låt svalna ca 5 minuter i formen innan du stjälper upp den på ett galler.

Tårtan är täckt med MMF, spacklad med vaniljsmörkräm & dekorationerna är gjorda i färgad marsipan & MMF...


To spackla or not to spackla en tårta?

Frågar ni mig, så med facit i hand, SPACKLA.... 

För att förklara enkelt varför! Tänk dig att du rivit ner en tapet på en vägg du ska måla. Det finns lite hål, ojämnheter & en del löst materiel som visar sig. Vad gör du? Målar du rakt på hålen, ojämnheterna & murbruket som är löst? Såklart du inte gör ;D Du väljer att spackla & slipa ytan innan du stryker på din favoritfärg.

Det är precis samma sak med en tårta, det trista grundarbetet ÄR viktigare. Spackla gör du för att få en perfekt yta att lägga din fondant/sugarpaste/smörkräm på samt att du "limmar" fast smulorna på din tårtbotten så de inte hamnar i din smörkräm t.ex. och bildar små fula prickar.

Spackla kan du sen göra med olika materiel beroende på vad du skall lägga uppe på. Såhär gör jag när jag spacklar med smörkräm: (recept finns här)

1. Tillverkar smörkrämen
2. Tar fram min tårta ur kylen.
3. I detta lägget kollar jag konsistensen på smörkrämen, den kan med fördel tunnas ut med vatten för just detta användningsområdet. Så slipper man ett för tjockt lager smörkräm då det ibland kan vara svårt att få den jämn utan att lägga på för mycket ;) Börjar med att tunna ut hälften av min smörkräm för att se om det räcker.
4. Lägger en relativt stor klick smörkräm på toppen av tårtan och jobbar mig utåt mot kanterna, för att sedan gå ner på sidorna.


Tips! Arbeta gärna med en spatel eller liknande & ha ett glas med varmt vatten bredvid dig för att värma spateln så den glider lättare mot smörkrämen.


Kyl din spacklade tårta tills den är "ta-på-vänlig" och torr till ytan.

Sen är det bara GO CRAZY!


(bilder lånade från Wilton)

Bidrag # 1 till Dr Oetkers Miss Cupcake

Gå gärna in & rösta på mitt första bidrag.....

Miss Retro Classy!!

Tryck på här så kommer ni direkt till bidraget.....



White Chocolate Chip Cookies

Söta, mastiga, sega & krispiga på samma gång...precis som en kaka skall vara.....

  • 3 dl mjöl
  • 1 tsk salt
  • 200 g smör
  • 1 tsk bikarbonar
  • 2 dl ljust muscovadosocker
  • 0,5 dl sirap
  • 2 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljpulver/vaniljsocker
  • 2 ägg
  • 6,5 dl havregryn
  • 2 dl vita chokladpellets el hackad choklad (går givetvis att byta ut mot ljus el mörk choklad också)

1. Blanda ihop rumsvarmt smör, strösocker, muscovadosocker & vaniljen.
2. Vispa upp äggen & blanda ner i smörsockret.
3. Sila mjöl, bikarbonat & salt i en egen bunke. Blanda ordentligt.
4. Rör ner mjölblandningen i smörsockret.
5. Tillsätt havregrynen
6. Sist men inte minst, åker White Chocolate Chip ner i härligheten.
7. Forma till runda bollar & tryck ut en aning på ett bakplåtspapper.
8. Grädda i 220 grader 8-12 minuter. Tills de börjar få en fin gyllenbrun ton.'
9. Låt dom svalna på plåten ca 5 minuter innan du flyttar dom till ett galler.

Brygg en god kaffe, sätt dig i soffan, och njut av en välförtjänt paus ihop med en kaka eller två.




Chokladbotten från Crumb Boss

En otroligt inspirerande sida är Crumb Boss som även har en egen youtube-kanal där Crumb Boss själv visar vart skåpet skall stå.....i ett bageri dvs. ;)

Detta receptet som jag översatt till svenska men behöll de amerikanska måtten, räcker till 2 st tårtbottnar på 20 cm i diameter & 4 cm höga.

  • 1 cup kakao (1 cup = 2,36 dl)
  • 1,5 cup mjöl (3,54 dl)
  • 1/2 tsk bakpulver
  • 8 oz smör rumsvarmt (226 gram)
  • 2 cup + 1/4 cup socker (5,34 dl)
  • 5 ägg
  • 6 oz mjölk 3% (2,36 dl)
  • 1 msk vaniljsocker

1. Lägg smör & socker i din assistent/kitchen aid (kör med paddeln på medium effekt) tills det blivit krämigt & fluffigt.

2. Under tiden sila mjöl, kakao, salt, bakpulver & vaniljsocker i en egen bunke & blanda väl.

3. Tillsätt ägggen i smör/sockret ett i taget på låg hastighet. Låt äggen gå in ordentligt innan du tillsätter nästa.

4. Tillsätt de torra ingredienserna & mjölken i omgångar.

5. Baka i 175 grader ca 35 minuter i mitten.

Shot for the stars!