Sockerfria Shortbread Cookies/Mördegskakor

Jag har en underbar sambo som har diabetes, därför bakar jag en hel del med sötningmedel. Det är inte alltid enkelt att få till bra konsistenser på vissa bakverk, men just mördegskakor passar ypperligt att göra sockerfria, och blir faktiskt precis lika bra som med vanligt strösocker. 


Shortbread Cookies: (modifierat recept från Joy of Baking)

  • 2 cups mjöl (2 cups = 4,73 dl)
  • 1/4 tsk salt
  • 226 g smör rumsvarmt (osaltat)
  • 1/2 cup sötningsmedel (jag använder helst Hermesetas Lättströ 1/2 cup = 1,18 dl) OBS! För er som vill dra ner på kolhydrater så kan jag meddela att Lättströ innehåller ca hälften av kolhydraterna jämfört med vanligt vitt socker.
  • 1 tsk vaniljpulver/vaniljextrakt/vaniljsocker

1. Vispa smöret vitt & krämigt.
2. Tillsätt sockret/sötningsmedlet, vispa tills du fått en fluffig konsistens. Ca 2 minuter.
3. I med vaniljen & saltet.
4. Tillsätt mjölet, rör ner det långsamt. Fortsätt röra/vispa tills allt mjöl gått in i degen.
5. Platta ut degen & lägg i en plastpåse, låt vila i kylen minst 1 timme eller tills degen känns fast.
6. Värm ugnen till 180 grader.
7. Rulla ut degen till ca 0,5 cm tjocklek, stick ut kakor, går ju super att använda vanliga pepparkaksformar. Det kan hända att degen blir kladdig igen, då är det bara att slänga in den i kylen en stund till.
8. Lägg kakorna på en plåt med bakplåtspapper på
9. Ställ in dina kakor i kylen ca 15 minuter innan du bakar av dom i ugnen, de behåller sin form bättre då.
10. Baka ca 8-12 minuter eller tills de får en väldigt ljus färg.
11. Låt svalna på galler.


Denna gången taestade jag även att sticka ut mittenbiten på vissa av kakorna & lägga en liten bit sockerfritt gelegodis som fick smälta ihop med kakan till ett litet rosa genomskinligt fönster. En rolig detalj bara!





Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...