To spackla or not to spackla en tårta?

Frågar ni mig, så med facit i hand, SPACKLA.... 

För att förklara enkelt varför! Tänk dig att du rivit ner en tapet på en vägg du ska måla. Det finns lite hål, ojämnheter & en del löst materiel som visar sig. Vad gör du? Målar du rakt på hålen, ojämnheterna & murbruket som är löst? Såklart du inte gör ;D Du väljer att spackla & slipa ytan innan du stryker på din favoritfärg.

Det är precis samma sak med en tårta, det trista grundarbetet ÄR viktigare. Spackla gör du för att få en perfekt yta att lägga din fondant/sugarpaste/smörkräm på samt att du "limmar" fast smulorna på din tårtbotten så de inte hamnar i din smörkräm t.ex. och bildar små fula prickar.

Spackla kan du sen göra med olika materiel beroende på vad du skall lägga uppe på. Såhär gör jag när jag spacklar med smörkräm: (recept finns här)

1. Tillverkar smörkrämen
2. Tar fram min tårta ur kylen.
3. I detta lägget kollar jag konsistensen på smörkrämen, den kan med fördel tunnas ut med vatten för just detta användningsområdet. Så slipper man ett för tjockt lager smörkräm då det ibland kan vara svårt att få den jämn utan att lägga på för mycket ;) Börjar med att tunna ut hälften av min smörkräm för att se om det räcker.
4. Lägger en relativt stor klick smörkräm på toppen av tårtan och jobbar mig utåt mot kanterna, för att sedan gå ner på sidorna.


Tips! Arbeta gärna med en spatel eller liknande & ha ett glas med varmt vatten bredvid dig för att värma spateln så den glider lättare mot smörkrämen.


Kyl din spacklade tårta tills den är "ta-på-vänlig" och torr till ytan.

Sen är det bara GO CRAZY!


(bilder lånade från Wilton)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...