Testpilot...

Jag är anmäld som testpilot hos Smartson & har på så sätt fått prova en faslig massa produkter. Vissa kanon & andra mindre bra. Men kontentan av det hela är iallafall att min nyfikenhet på nya saker blir stillad. Kesellan som jag bakade den sockerfria cheesecaken är precis just ett sådant test ;)

....nu ska jag tipsa alla er som har egen blogg om en möjlighet att få prova en ny drickyoughurt från Lindahls....

Allt du gör är att klicka dig vidare via bilden ;)


Fullt ös medvetslös!


Värmen försvann här i Göteborg, fram och fram åkte jackan igen. Jag som älskar mina flip-flops ;D Tur det fortfarande bara är maj!
Tro det eller ej, men jag är nu i farten med att starta eget. Skatteverket är klart, nu väntar jag bara på att sega Bolagsverket ska godkänna namnet. Eftersom jag driver eget sedan innan är jag inte helt borta när det kommer till bokföring men igår påbörjade jag bokföringen för det nya & blev totalt förvirrad. Allt jag kan försvann ur huvudet, men det tillför ju å andra sidan lite spänning ;D ;D

Inte nog med det, så satt jag i en 2 timmar lång intervju för Göteborgs Posten igår eftermiddag. Vad det handlade om avslöjar jag när det är dags ;) 

Jag har så mycket på gång samtidigt att jag bestämde mig för att ta en ledig dag & dra med väninnorna till Frederikshavn på lördag, det verkar vara enda sättet att koppla bort i några timmar :D
Hoppas ni har en underbar torsdag!

No Bake Sockerfri Cheesecake

Helgen kom & gick lika snabbt som vanligt. Efter en biofredag med nya Men In Black 3 kom så lördagen. En schlagerkväll planerades & innan jag gick till mitt extraknäck så passade jag på att slänga ihop en frusen Cheesecake inför kvällen.


Ursäkta kladdet på tallriken, det var bråttom mellan låtarna ;D


Frusen Cheesecake med Kesella Citrus:
  • 150 gr Digestive (utan tillsatt socker)
  • 75 gr smält smör
  • 200 gr Philadelphia
  • 250 gr Kesella Citrus
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 0,75 dl Hermesetas Lättströ el liknande
  • 3 dl vispgrädde
  • 50 gr mörk choklad

1. Krossa Digestivekexen (jag lägger kexen i en plastpåse & avreagerar mig på dom med en kavel ;)) & smält smöret. Blanda ihop. Tryck ut blandningen i en form ca 20-24 cm i diameter med avtagbara kanter. Ställ in i kylen.
2. Vispa ihop Philadelphia & Kesella till en fluffig smet.
3. Tillsätt vaniljen & sockret. Vispa vidare.
4. Vispa grädden i en separat bunke.
5. Blanda ner hälften av grädden i ostsmeten först & vänd försiktigt ner resten.
6. Ta ut kexbotten ur kylen & bred ostsmeten över kexbotten.
7. Smält chokladen i ett vattenbad el. i micro. Låt svalna.
8. Ringla chokladen över ostsmeten. Lägg folie över & ställ i frysen minst 4 timmar, gärna över natten. Ta ut ur frysen ca 30 minuter innan du serverar den. Jag valde att servera den med färska svenska jordgubbar.
Det blir en härlig crossover mellan glass & kaka....ihop med jordgubbar är det en perfekt fräsch sommardessert. Lovely!


ESC Loreen Muffins

Okej, jag är ju inget fan av ESC, men har nog nån form av tvångssyndrom eftersom jag tilttar på det varje år ändå ;D Igår var iallafall Loreen bäst, för första gången i mitt 38-åriga liv kan jag faktiskt säga "Shit!!! Va bra, jag är stolt att vara svensk" Så efter 7 km powerwalk efter jobbet så var jag ju bara tvungen att veva ihop TV-fika till tjejerna.





Smulmuffins med mjölkchoklad:

  • 50 gr smält smör
  • 2 ägg
  • 240 gr vetemjöl
  • 135 gr strösocker
  • 1 ½ tsk bakpulver
  • ½ dl mjölk (3%)
  • ½ dl gräddfil (var det jag hade hemma)
  • 1 tsk vaniljpulver, vaniljessens el. vaniljsocker
  • 1 dl mjölkchokladknappar (sorry, brådskan gjorde att jag inte vägde upp dom)

Smuldeg:

  • 120 gr vetemjöl
  • 3 msk strösocker
  • 75 gr kylskåpskallt smör

  1. Sätt ugnen på ca 200 grader
  2. Smält smöret, låt svalna
  3. Vispa ägg & socker riktigt fluffigt
  4. Sila vetemjöl, bakpulver & vaniljsocker i en egen bunke & rör om.
  5. Varva ner mjölblandningen, mjölken & gräddfilen i äggsmeten. Vänd ner försiktigt så du inte förlorar volymen i äggen.
  6. Vänd till sist ner mjölkchokladknapparna.
  7. Fördela muffinssmeten i 12 formar.
  8. Nyp ihop alla ingredienser till smuldegen i en egen bunke.
  9. Fördela smuldegen uppe på muffinssmeten.
  10. Baka i ugnen ca 18 minuter


Päron & Chokladkaka

Igår hittade jag tre trötta päron i kylen, det var inte så att dom var dåliga, bara att de hellre såg sig själva utanför kylen inom en snar framtid. Efter lite kikande runt bland recept & bloggar såg jag Heavenly Cupcakes recept på just Päron & Chokladkaka med kardemumma...vilken räddning ;D så håll tillgodo med ett lite modifierat recept dock...



Päron & Chokladkaka:

  • 2 ägg
  • 180 gr strösocker
  • 1 dl creme fraiche
  • ½ dl lättmjölk
  • 50 gr smör
  • 120 gr vetemjöl
  • 3/4 dl kakao
  • 1 ½ tsk bakpulver
  • ½ tsk vaniljpulver
  • ½ dl mörkt muscovadosocker
  • 2 tsk stött kardemumma
  • 3 päron
  • 1 dl vita chokladknappar eller hackad vit choklad (som försvann helt vilket inte var tanken ;))

  1. Värm ugnen till 175 grader
  2. Skölj & tärna päronen, lägg i en skål
  3. Marinera päronen i muscovadosockret & kardemumman.
  4. Smält smöret & låt svalna
  5. Vispa ägg & strösocker fluffigt.
  6. Rör ner det smälta smöret i äggsmeten
  7. Tillsätt creme fraiche & mjölk.
  8. Sila & blanda mjöl, kakao, bakpulver & vaniljpulver i en skål, tillsätt sedan i äggsmeten, men vänd ner det försiktigt så du inte förlorar volymen. Rör endast tills smeten blivit jämn & gått ihop.
  9. Smörj en form (jag har använt en form som är 20 cm i diameter med avtagbara kanter) jag använder i de flesta fall vetemjöl istället för ströbröd när jag "bröar" en form, så även här....
  10. Häll smeten i formen, fördela päronen uppe på. Strö över den vita chokladen.
  11. Ställ längst ner i ugnen ca 50-55 minuter.
  12. Låt svalna i formen. Serverades igår med lyxig marsankräm (dvs. vispad grädde som du sedan rör ihop den färdiga krämen med)




    Ät & njut! ;)

Mik(rofon)-tårta

I lördags firade vi av en kompisen Mikael en dag för tidigt. Han fyllde egentligen inte förrän i söndags, men vad gör det? Det blev gigantisk grillbuffé & givetvis TÅRTA....

Den här tårtan var bara så rolig att göra, jag & sambon skrattade rätt mycket. Till saken hör att födelsedagsbarnet kallas "Mik" och är sångare i den eminenta orkestern Dark Tranquillity. Som om det nu inte var nog så är hans favoritmärke när det gäller mikrofoner Röde (med danskt ö) & han är dessutom rödhårig....

Här kommer lite bilder!






Coops tävling "Tårta Vs. Tårta"

Coop har nu en kul tävling där vi amatörbagare kan skicka in bilder & recpet på våra tårtor. Givetvis ställer jag upp och har nu bidragit med min "Nervös-Tårta" som jag här kallar Whole Lotta Cake


Jag hade blivit otroligt glad om ni ville gå in & rösta på mig. Tryck på bilden så kommer ni direkt till tävlingen, fyll sedan i det lilla hjärtat i vänstra hörnet.



Tack alla söta läsare!

Gunilla Tårta

I fredags firade vi svärfar med mousserande vin, paket, fondue & en kanongod jordgubbskaka (som svärmor bakat, inte jag ;)) I källaren fanns en hel del "prylar" som min sambos mormor lämnat efter sig, då hon nyligen gick bort. Svärfar var snabb & plockade fram en receptbok åt mig utgiven av Marabou från 1939. Hur kul är inte det? Den var fullspäckad med gamla hederliga bakrecept, allt från vetebröd med bakpulver till hemmagjord pizza. Igår kunde jag helt enkelt inte hålla mig längre, var bara tvungen att testbaka något ur boken. Eftersom jag är en "sucker" för mazariner så valdes just den här kakan, som jag misstänkte liknade just mazarinen på något sätt....



Mördeg:
  • 150 gr rumsvarmt smör
  • 45 gr strösocker
  • 180 gr vetemjöl
  1. Sätt ugnen på 200 grader
  2. Vispa smör & socker fluffigt
  3. Tillsätt mjölet & lägg kallt medans du gör fyllningen
Fyllning:
  • 150 gr mald mandel (oskållad står det i receptet, men jag råkade ha färdigt mandelmjöl hemma & valde att använda mig av det)
  • 2 ägg
  • 2 dl strösocker
  1. Vispa ägg & socker fluffigt
  2. Tillsätt mandeln
  3. Tryck ut mördegen i en form som är 20-22 cm i diameter, med löstagbar botten. Tryck upp degen ca 3 cm upp på kanterna
  4. Fyll skalet med mandelfyllningen & vik ner kanterna på mördegen över fyllningen.
  5. Grädda längst ner i ugnen ca 40 minuter.
  6. Låt svalna ca 10 minuter i formen innan du stjälper upp kakan.






Den här kakan, eller tårtan som de kallar det i boken, är så enkel att göra att man nästan skäms. Men sweet lord, vad god den var. Själv lade jag band på mig & tog en liten bit, medans sambo & son i stort sett avverkade resten på egen hand. GREAT SUCCESS!!


Ha en underbar måndag.....

Doptårta till lilla Elsa & huvudet fullt av mos ;D

Gomorron. Söndag, kaffe & TV i soffan. Solen skiner ute & livet är allmänt fantastiskt. Igår hade jag ett maraton av tårttillverkning hemma. En doptårta & en custom made födelsedagstårta levererades under dagen.




För er som undrar, så snubblade jag på målsnöret & kom dessvärre inte med i programmet "Hela Sverige Bakar". Men jag kommer definitivt sitta bänkad som superglue framför TV:n till hösten för att titta på de lyckliga 12 som kom med, ska bli superspännande. Jag är kanonnöjd med att ha tagit mig så långt som jag gjorde, herregud av flera tusen sökande klängde jag mig kvar bland de sista 60....YAY!

Nu går livet vidare, och jag tar med allvar tag i allt jag har planerat sedan tidigare, det händer galet mycket här i Little Cakes kök det närmaste månaderna.


Choklad Choklad cupcake med hallon/limemousse

Sitter mitt ibland modellerande av tårtdekorationer i bulk, det är bara så kul. Men i fredags saknade jag bakningen, var bara tvungen att slänga ihop nått till tjejerna på extrajobbet....sagt & gjort, en chokladcupcake, med vita chokladknappar & en favvis i repris, hallon/limemousse. Mums!

Chokladcupcake med vita chokladknappar:

  • 100 g smält smör
  • 2 ägg
  • 1½ dl strösocker
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 dl kakao
  • 60 g vita chokladknappar el hackad vit choklad
  • 1 tsk vaniljpulver, vaniljessens el vaniljsocker
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 dl mjölk
  • 1 dl lättyoughurt

1. Sätt ugnen på 175 grader

2. Vispa ägg, strösocker och vanilj poröst.

3. Rör ner smält smör.

4. Sila vetemjöl, bakpulver, kakao och salt ner i en egen bunke, vänd försiktigt ner hälften i äggsmeten. Rör i mjölken, vänd sedan ner resterande torra ingredienser, häll slutligen i youghurten.

5. Vänd i den vita chokladen

6.Jag fyller mina pappersformar 2/3 delar upp mot kanten & använer alltid en muffinsplåt, som ger formarna stöd så de inte flyter ut..

7. Grädda i mitten av ugnen cirka 15 minuter eller tills de är gyllenbruna och "torra" inuti. Tiden kan variera mycket mellan olika ugnar.

7. Låt svalna några minuter innan du lyfter över dom på ett galler.

Hallon/Limemousse:

  • 200 gr frusna hallon
  • Skalet från ½ lime
  • 1-2 dl socker
  • 75 g smör
  • 3 ägg
  • 100 g Philadelphia
  • 2-3 dl vispgrädde
  • 1 msk marsanpulver

 

  1. Koka upp hallonen & limeskalet. Mosa noggrant.
  2. Vispa ihop ägg & socker i en bunke.
  3. Häll delar av det varma moset i äggsmeten. Vispa noga. Häll sedan tillbaka allt i kastrullen med resterande hallonmos i.
  4. Sjud tills krämen tjocknat, ca 5 minuter, ta av från plattan.
  5. Lägg ner smöret i det varma hallonmoset & rör tills smöret smält.
  6. Häll upp curden i en ren glasburk. Låt svalna helt.
  7. Ta halva satsen hallon/limecurd & blanda ihop med Philadelphiaosten
  8. Vispa grädden hårt & blanda ihop med hallonblandningen, blanda i marsanpulvret. Låt stå i kylen ca 1 timme inna du spritsar dina helt avsvalnade muffins.



Waaaiiit for iiiit!

Ja jösses, namngivningstårtor, doptårtor, bröllopstårtor, födelsedagstårtor, beställningarna hopar sig. Men guuuud va kul det är. Känner att min kreativa ådra pulserar i snabbare takt för var dag.....

Igår hörde de äntligen av sig från Meter, men de ringde bara för att meddela att castingprocessen inte är avslutad, så jag fortsätter väl med att vara pirrig i magen sålänge ;D


Det här ska bli nått??!! ;D




Croissanter

Jag har alltid velat testa att göra croissanter, men dragit mig för det eftersom det verkat vara ett sjuhelsikes jobb. Vi kan väl säga att DET ÄR DET ;D men ack va värt det är varenda sega kavling & timmes väntan. Men absolut inget man slänger ihop när man får spontangäster....




Croissanter:

  • 500 gr mjöl
  • 250 gr vatten
  • 50 gr strösocker
  • 25 gr jäst
  • 10 gr salt
  • 400 gr kylskåpskallt smör
  • 1 uppvispat ägg
  • ev. fyllning t.ex. mandelmassa, nutella, mörk choklad

1. Lägg alla ingredienser i en bunke (utom smöret) & låt maskinen arbeta ihop allt till en deg. Låt den gå på låg hastighet i ca 10 minuter. Degen ska vara smidig, men inte kladdig.
2. Låt jäsa övertäckt i kylen över natten, eller ca 6 timmar i rumstemperatur. JA det behövs ;)
3. Banka ut smöret mellan 2 bakplåtspapper, till en tunn platta som är ca 30 x 20 cm & lägg in i kylen. Detta moment är kanon om man har lite extra aggressioner som måste ut ;)
4. Kavla ut degen med lätt hand på ett mjölat underlag, du vill få degen att bli ca 60 x 45 cm lång. Lägg sedan på din smörplatta, med ca 2 cm marginal till kanterna. Vik över den osmörade delen & knip ihop kanterna.
5. Kavla försiktigt ut degen till en rektangel som är ca 40 x 60, och gör ditt första tre el. fyrslag. Jag gjorde fyrslag, som går till såhär. Vik den ena kortsidan mot mitten, sedan den andra kortsidan så att de möts, fast lämna ca 1 cm mellan så att det lätt går att vika ihop dom över varann. Om du nu räknar deglagrena så ska du ha 4. Plasta in & låt vila i kylen minst 20 minuter! Upprepa detta moment mellan 3 & 6 gånger. Ju fler gånger du gjör slagen, destå fler lager får du i croissanterna.
OBS! Avänd inte för mycket mjöl, gör du det så liknar croissanten mer en vetebulle efter bakningen
6. Eter du gjort sista slaget, kavla ut degen till en rektangel som är ca 50 x 30 cm, och ca 5 mm tjock. Dela den sedan i 6-8 bitar, dela varje bit diagonalt så du har 12-16 trekanter. Här kan du sedan fylla dina croissanter om du vill. Jag har lagt en liten bit mandelmassa  på den breda delen innan jag format dom.
7. Rulla varje bit från den breda delen mot den spetsiga delen.
8. lägg på bakplåtsklädd plåt & pensla med uppvispat ägg. Låt jäsa mellan 1-2 timmar. De ska dubbleras i storlek & se lite fluffiga ut innan du skjutsar in dom i ugnen. Pensla en andra gång innan då stoppar in dom i ugnen.
9. De ska bakas i 200 grader ca 20-25 minuter längst ner i ugnen. Låt svalna på galler & ÄT!
10. Det går utmärkt att frysa croissanter, antingen innan jäsningen el efter bakningen. Om du fryser dom innan jäsning, ta bara ut så många du vill & låt dom tina & jäsa. Eller om du bakat av dom, släng in i ugnen på 200 grader ca 7 minuter.



Nervös-tårtan

Sommaren infann sig för några dagar i Göteborg. Fantastiskt varmt & soligt, men det verkar ha gått över nu, tyvärr. Förhoppningsvis bara tillfälligt ;) Nu har jag pillat ner recept & förklaring på vad det var i tårtan jag hade med mig på slutcastingen i Stockholm. Här har ni en hela härligheten....



Mandelbotten:

  • 100 gram smält smör
  • 2 ägg
  • 1½ dl strösocker
  • 2 dl vetemjöl
  • 1½ dl mandelmjöl
  • ½ dl potatismjöl
  • 2 rivna bittermandlar
  • 1 dl mjölk
  • 1 dl lättyoughurt
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 ½ tsk vaniljpullver/vaniljessens el vaniljsocker

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Vispa socker & ägg vitt och fluffigt
  3. Smält smöret & tillsätt i äggsmeten
  4. Sila alla torra ingredienser i en egen bunke & rör om ordentligt.
  5. Riv ner bittermandlarna i mjölblandningen.
  6. Tillsätt de hälften av de torra ingredienserna i äggsmeten & efter det mjölken. Tillsätt efter det den andra hälften av de torra ingredienserna & därefter youghurten. OBS! Vispa inte för hårt, vänd ner allt i smeten försiktigt, annars förlorar du luften som du fått i äggen.
  7. Smörj & mjöla en rund form (i detta fallet har jag använt en form på 20 cm i diameter)
  8. Sätt in i mitten av ugnen & grädda i ca 35 minuter (känn efter med en sticka, den kommer att vara lite fuktig, men inte blöt, som en brownie ungefär.)
  9. Ta ut & låt svlana innan du stjälper upp den.


Browniebotten:

  • 120 gr mörk choklad av god kvalitet
  • 113 gr smör
  • 250 gr strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker (jag använder ekologiskt vaniljpulver)
  • 3 ägg
  • 95 gr mjöl
  • 1/4 tsk salt

1. Smält choklad & smör tillsammans över ett vattenbad. Låt svalna lite.
2. Rör ner sockret, tillsätt vaniljen.
3. Lägg i ett ägg i taget. Rör mellan varje ägg & lägg inte i nästa förräns smeten gått ihop.
4. Tillsätt saltet.
5. Fyll din smörade & mjölade form form (som även här är 20 cm i diameter)
6. Baka browniebotten i 170 grader i ca 37 minuter.  Med en sticka så ska den kännas lite kladdig, men ändå vara torr om ni förstår vad jag menar. Låt svalna lite innan du stjälper ur den ur formen.

Hallon/limecurd:

  • 200 gr hallon (frusna går utmärkt)
  • Skalet från ½ lime
  • 1-2 dl socker
  • 75 gr smör
  • 3 ägg

  1. Koka upp hallonen & limeskalet. Mosa noggrant.
  2. Vispa ihop ägg & socker i en bunke.
  3. Häll delar av det varma moset i äggsmeten. Vispa noga. Häll sedan tillbaka allt i kastrullen med resterande hallonmos i.
  4. Sjud tills krämen tjocknat, ca 5 minuter, ta av från plattan.
  5. Lägg ner smöret i det varma hallonmoset & rör tills smöret smält.
  6. Häll upp curden i en ren glasburk. Ställ i kylskåpet.

Apelsincurd:

  • Saft & skal från 3 apelsiner
  • 1-2 dl socker
  • 75 gr smör
  • 3 ägg

  1. Pressa ner saften & lägg i skalet från alla 3 i en kastrull. Koka upp.
  2. Vispa ihop ägg & socker i en bunke.
  3. Häll över lite av den varma apelsinröran över äggsmetan & vispa ordentligt
  4. Häll sedan tillbaka allt i kastrullen med resterande apelsinröran i.
  5. Sjud tills krämen tjocknat, ca 5 minuter, ta av från plattan
  6. Lägg ner smöret i det varma apelsinröran & rör tills smöret smält.
  7. Häll upp curden i en ren glasburk. Ställ i kylskåpet.

För att använda curd till att göra mousse så gör du detta enkelt genom att ta en halv sats curd & vispa ihop med 100 gr Philadelphia. Vispa sedan 2-3 dl vispgrädde i en separat bunke, sedan för du helt enkelt ihop allt. Det kan ev. behövas lite florsocker beroende på hur syrlig du vill ha din mousse, men i regel räcker det med ca 2 msk.

Ganache:

  • 100 gr mörk choklad (70%)
  • 1 dl vispgrädde

  1. Värm grädden, men låt den inte koka
  2. Hacka ner chokladen i en skål, häll över den varma grädden & låt stå i ca 2 minuter.
  3. Rör om varsamt tills chokladen smält. Klart! Kan det bli enklare?


Montering:

Nerifrån & upp beskrivning ;D
  • ½ Browniebotten
  • Hallon/limemousse
  • 100 gr färska hallon nerstuckna i moussen
  • ½ Mandelbotten
  • Apelsinmousse
  • Ganache
  • 1/3 ljus vaniljbotten gjord efter principen lika delar som jag föklarat i tidigare inlägg. (titta här)
  • Spacklad/fodrad med smörkräm smaksatt med vanilj
  • Täckt med hemagjord MMF
  • Dekorationer i hemmagjord flowerpaste & köpt svart sugarpaste






American Biscuits

Söndag, eller tisdag...i vilket fall som helst är min enda demonstration i köket idag ;D Jag har en gapande tom kyl & visste inte riktigt hur jag skulle leverera frukost till familjen imorse. Men här är resultatet av en första test av amerikanernas svar på scones.

Receptet är från en av mina favoritsidor Joy of Baking

Biscuits: (ca 12 st)

  • 325 gr vetemjöl
  • 2 ½ tsk bakpulver
  • ½ tsk salt
  • 1 tsk strösocker
  • 113 gr smör (kylskåpskallt)
  • 180 ml mjölk (3% är att föredra)
  • 1 ägg (för att pensla med)
  • 1 tsk mjölk (för att pensla med)
  1. Sätt ugnen på 220 grader (200 f´grader om du har en varmluftsugn)
  2. Sila ihop alla de torra ingredienserna i en skål & rör om.
  3. Skär smöret i kuber & nyp ihop med de torra ingredienserna tills det blivit en grynig konsistens.
  4. Tillsätt mjölken & knåda ihop innan du häller ut degen på ett mjölat underlag & knådar. Knåda tills du fått en fin slät deg, men arbeta den helst inte mer än så.
  5. Kavla ut tills den är 1½ cm tjock & stick ut rundlar med en utstickare.
  6. Lägg på en bakplåtspappersklädd plåt & pensla med äggmjölken som du vispat ihop lätt.
  7. Sätt in i mitten av ugnen & grädda i 10-15 minuter, eller tills de fått en gyllenbrun färg. I min ugn tog de 12 minuter.
  8. Ta ut ur ugnen & flytta till ett galler. Låt svalna en aning....serveras dock varma....




 

Tillbehören bestod av smör, hallonsylt, en trött gammal prästost & philadelphia ost.