Croissanter

Jag har alltid velat testa att göra croissanter, men dragit mig för det eftersom det verkat vara ett sjuhelsikes jobb. Vi kan väl säga att DET ÄR DET ;D men ack va värt det är varenda sega kavling & timmes väntan. Men absolut inget man slänger ihop när man får spontangäster....




Croissanter:

  • 500 gr mjöl
  • 250 gr vatten
  • 50 gr strösocker
  • 25 gr jäst
  • 10 gr salt
  • 400 gr kylskåpskallt smör
  • 1 uppvispat ägg
  • ev. fyllning t.ex. mandelmassa, nutella, mörk choklad

1. Lägg alla ingredienser i en bunke (utom smöret) & låt maskinen arbeta ihop allt till en deg. Låt den gå på låg hastighet i ca 10 minuter. Degen ska vara smidig, men inte kladdig.
2. Låt jäsa övertäckt i kylen över natten, eller ca 6 timmar i rumstemperatur. JA det behövs ;)
3. Banka ut smöret mellan 2 bakplåtspapper, till en tunn platta som är ca 30 x 20 cm & lägg in i kylen. Detta moment är kanon om man har lite extra aggressioner som måste ut ;)
4. Kavla ut degen med lätt hand på ett mjölat underlag, du vill få degen att bli ca 60 x 45 cm lång. Lägg sedan på din smörplatta, med ca 2 cm marginal till kanterna. Vik över den osmörade delen & knip ihop kanterna.
5. Kavla försiktigt ut degen till en rektangel som är ca 40 x 60, och gör ditt första tre el. fyrslag. Jag gjorde fyrslag, som går till såhär. Vik den ena kortsidan mot mitten, sedan den andra kortsidan så att de möts, fast lämna ca 1 cm mellan så att det lätt går att vika ihop dom över varann. Om du nu räknar deglagrena så ska du ha 4. Plasta in & låt vila i kylen minst 20 minuter! Upprepa detta moment mellan 3 & 6 gånger. Ju fler gånger du gjör slagen, destå fler lager får du i croissanterna.
OBS! Avänd inte för mycket mjöl, gör du det så liknar croissanten mer en vetebulle efter bakningen
6. Eter du gjort sista slaget, kavla ut degen till en rektangel som är ca 50 x 30 cm, och ca 5 mm tjock. Dela den sedan i 6-8 bitar, dela varje bit diagonalt så du har 12-16 trekanter. Här kan du sedan fylla dina croissanter om du vill. Jag har lagt en liten bit mandelmassa  på den breda delen innan jag format dom.
7. Rulla varje bit från den breda delen mot den spetsiga delen.
8. lägg på bakplåtsklädd plåt & pensla med uppvispat ägg. Låt jäsa mellan 1-2 timmar. De ska dubbleras i storlek & se lite fluffiga ut innan du skjutsar in dom i ugnen. Pensla en andra gång innan då stoppar in dom i ugnen.
9. De ska bakas i 200 grader ca 20-25 minuter längst ner i ugnen. Låt svalna på galler & ÄT!
10. Det går utmärkt att frysa croissanter, antingen innan jäsningen el efter bakningen. Om du fryser dom innan jäsning, ta bara ut så många du vill & låt dom tina & jäsa. Eller om du bakat av dom, släng in i ugnen på 200 grader ca 7 minuter.



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...