Gunilla Tårta

I fredags firade vi svärfar med mousserande vin, paket, fondue & en kanongod jordgubbskaka (som svärmor bakat, inte jag ;)) I källaren fanns en hel del "prylar" som min sambos mormor lämnat efter sig, då hon nyligen gick bort. Svärfar var snabb & plockade fram en receptbok åt mig utgiven av Marabou från 1939. Hur kul är inte det? Den var fullspäckad med gamla hederliga bakrecept, allt från vetebröd med bakpulver till hemmagjord pizza. Igår kunde jag helt enkelt inte hålla mig längre, var bara tvungen att testbaka något ur boken. Eftersom jag är en "sucker" för mazariner så valdes just den här kakan, som jag misstänkte liknade just mazarinen på något sätt....



Mördeg:
  • 150 gr rumsvarmt smör
  • 45 gr strösocker
  • 180 gr vetemjöl
  1. Sätt ugnen på 200 grader
  2. Vispa smör & socker fluffigt
  3. Tillsätt mjölet & lägg kallt medans du gör fyllningen
Fyllning:
  • 150 gr mald mandel (oskållad står det i receptet, men jag råkade ha färdigt mandelmjöl hemma & valde att använda mig av det)
  • 2 ägg
  • 2 dl strösocker
  1. Vispa ägg & socker fluffigt
  2. Tillsätt mandeln
  3. Tryck ut mördegen i en form som är 20-22 cm i diameter, med löstagbar botten. Tryck upp degen ca 3 cm upp på kanterna
  4. Fyll skalet med mandelfyllningen & vik ner kanterna på mördegen över fyllningen.
  5. Grädda längst ner i ugnen ca 40 minuter.
  6. Låt svalna ca 10 minuter i formen innan du stjälper upp kakan.






Den här kakan, eller tårtan som de kallar det i boken, är så enkel att göra att man nästan skäms. Men sweet lord, vad god den var. Själv lade jag band på mig & tog en liten bit, medans sambo & son i stort sett avverkade resten på egen hand. GREAT SUCCESS!!


Ha en underbar måndag.....

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...