Nervös-tårtan

Sommaren infann sig för några dagar i Göteborg. Fantastiskt varmt & soligt, men det verkar ha gått över nu, tyvärr. Förhoppningsvis bara tillfälligt ;) Nu har jag pillat ner recept & förklaring på vad det var i tårtan jag hade med mig på slutcastingen i Stockholm. Här har ni en hela härligheten....



Mandelbotten:

  • 100 gram smält smör
  • 2 ägg
  • 1½ dl strösocker
  • 2 dl vetemjöl
  • 1½ dl mandelmjöl
  • ½ dl potatismjöl
  • 2 rivna bittermandlar
  • 1 dl mjölk
  • 1 dl lättyoughurt
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 ½ tsk vaniljpullver/vaniljessens el vaniljsocker

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Vispa socker & ägg vitt och fluffigt
  3. Smält smöret & tillsätt i äggsmeten
  4. Sila alla torra ingredienser i en egen bunke & rör om ordentligt.
  5. Riv ner bittermandlarna i mjölblandningen.
  6. Tillsätt de hälften av de torra ingredienserna i äggsmeten & efter det mjölken. Tillsätt efter det den andra hälften av de torra ingredienserna & därefter youghurten. OBS! Vispa inte för hårt, vänd ner allt i smeten försiktigt, annars förlorar du luften som du fått i äggen.
  7. Smörj & mjöla en rund form (i detta fallet har jag använt en form på 20 cm i diameter)
  8. Sätt in i mitten av ugnen & grädda i ca 35 minuter (känn efter med en sticka, den kommer att vara lite fuktig, men inte blöt, som en brownie ungefär.)
  9. Ta ut & låt svlana innan du stjälper upp den.


Browniebotten:

  • 120 gr mörk choklad av god kvalitet
  • 113 gr smör
  • 250 gr strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker (jag använder ekologiskt vaniljpulver)
  • 3 ägg
  • 95 gr mjöl
  • 1/4 tsk salt

1. Smält choklad & smör tillsammans över ett vattenbad. Låt svalna lite.
2. Rör ner sockret, tillsätt vaniljen.
3. Lägg i ett ägg i taget. Rör mellan varje ägg & lägg inte i nästa förräns smeten gått ihop.
4. Tillsätt saltet.
5. Fyll din smörade & mjölade form form (som även här är 20 cm i diameter)
6. Baka browniebotten i 170 grader i ca 37 minuter.  Med en sticka så ska den kännas lite kladdig, men ändå vara torr om ni förstår vad jag menar. Låt svalna lite innan du stjälper ur den ur formen.

Hallon/limecurd:

  • 200 gr hallon (frusna går utmärkt)
  • Skalet från ½ lime
  • 1-2 dl socker
  • 75 gr smör
  • 3 ägg

  1. Koka upp hallonen & limeskalet. Mosa noggrant.
  2. Vispa ihop ägg & socker i en bunke.
  3. Häll delar av det varma moset i äggsmeten. Vispa noga. Häll sedan tillbaka allt i kastrullen med resterande hallonmos i.
  4. Sjud tills krämen tjocknat, ca 5 minuter, ta av från plattan.
  5. Lägg ner smöret i det varma hallonmoset & rör tills smöret smält.
  6. Häll upp curden i en ren glasburk. Ställ i kylskåpet.

Apelsincurd:

  • Saft & skal från 3 apelsiner
  • 1-2 dl socker
  • 75 gr smör
  • 3 ägg

  1. Pressa ner saften & lägg i skalet från alla 3 i en kastrull. Koka upp.
  2. Vispa ihop ägg & socker i en bunke.
  3. Häll över lite av den varma apelsinröran över äggsmetan & vispa ordentligt
  4. Häll sedan tillbaka allt i kastrullen med resterande apelsinröran i.
  5. Sjud tills krämen tjocknat, ca 5 minuter, ta av från plattan
  6. Lägg ner smöret i det varma apelsinröran & rör tills smöret smält.
  7. Häll upp curden i en ren glasburk. Ställ i kylskåpet.

För att använda curd till att göra mousse så gör du detta enkelt genom att ta en halv sats curd & vispa ihop med 100 gr Philadelphia. Vispa sedan 2-3 dl vispgrädde i en separat bunke, sedan för du helt enkelt ihop allt. Det kan ev. behövas lite florsocker beroende på hur syrlig du vill ha din mousse, men i regel räcker det med ca 2 msk.

Ganache:

  • 100 gr mörk choklad (70%)
  • 1 dl vispgrädde

  1. Värm grädden, men låt den inte koka
  2. Hacka ner chokladen i en skål, häll över den varma grädden & låt stå i ca 2 minuter.
  3. Rör om varsamt tills chokladen smält. Klart! Kan det bli enklare?


Montering:

Nerifrån & upp beskrivning ;D
  • ½ Browniebotten
  • Hallon/limemousse
  • 100 gr färska hallon nerstuckna i moussen
  • ½ Mandelbotten
  • Apelsinmousse
  • Ganache
  • 1/3 ljus vaniljbotten gjord efter principen lika delar som jag föklarat i tidigare inlägg. (titta här)
  • Spacklad/fodrad med smörkräm smaksatt med vanilj
  • Täckt med hemagjord MMF
  • Dekorationer i hemmagjord flowerpaste & köpt svart sugarpaste






Kommentarer
Postat av: Emelie

Men satan så snygg! Hört någor från meter ännu? Jag var också dit, fast på onsdagen :)

2012-05-05 @ 18:37:17
URL: http://emelieullberg.blogspot.com
Postat av: Jenny Little Cake

Tack Emelie! Nä, inte hört ett pip, MAJ GAD va frustrerande ;D Har du hört något?

2012-05-05 @ 19:54:28
URL: http://www.littlecake.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...