Sockerfri Hallon/äpplepaj med kokos & mandelspån....

Sockerfri Hallon/äpplepaj med kokos & mandelspån:
- 200 gr smör
- 200 gr vetemjöl
- 2,5 dl sötningsmedel (i detta fallet använde jag Hemköps egna lättströ)
- 100 gr kokos
- 50 gr mandelspån
- 2 stora gröna äpplen
- 200 gr frusna hallon
- Sätt ugnen på 200 grader
- Skär det kalla smöret i kuber. Häll i Vetemjöl, sötningsmedel & kokos. Nyp ihop smuldegen.
- Skiva äpplena & lägg i en ugnsfast form, häll de frusna hallonen över.
- Lägg på smuldegen & strö över mandelspånen.
- Skjuts in i ugnen i ca 40 minuter, täck med aluminiumfolie & låt stå ca 20 minuter till, allt för att äpplena ska bli mjuka & härliga.

Tjohej va lätt! OCH GOTT ;D Serverades efter gårdagens grillbuffé ihop med en lyxig vaniljsås...
Väntar otåligt! ;D

mitt medhavda bakverk på bilden ovan! (recept kommer inom kort)
Banoffee Pie
Botten: (ett modifierat Leila-recept)
- 400 gr digestivekex
- 175 gr smält smör
Fyllning:
- ca 400 ml kondenserad mjölk, sötad
- 2 bananer
- 3-4 dl vispgrädde
Brända mandlar:
- 125 gr sötmandel
- 2 dl florsocker
- ca 50 gr mörk choklad
- Krossa/smula kexen på lämpligt sätt, med mixer går det snabbt. Blanda dem sedan med det smälta smöret till en jämn deg.
- Tryck ut degen i en pajform & grädda i 175 grader ca 10 minuter. Låt svalna....
- Ta bort etiketten på den kondenserade mjölken, annars finns det risk för att du får stå & rengöra din kastrull tills nästa gång du ska använda den.
- Koka burken i vatten mellan 2 ½-3 timmar, fyll på vatten med jämna mellanrum då det kokar bort. Vattnet ska hela tiden täcka burken, vänd burken va 30:e minut. Ju längre tid du kokar burken, destå fastare blir kolasåsen.
- Ta upp burken & låt svalna helt innan du öppnar den.
- Smält 1½ dl av florsockret tillsammans med mandlarna (gärna med skal på) rör hela tiden & lyft åt sidan när mandlarna börjar knäppa.
- Låt vila ett par minuter i pannan innan du häller av dom på ett bakplåtspapper & strö över resterande av florsockret medans du separerar mandlarna. Låt svalna helt, dessa rackarna är varma så in i norden...
- Hacka mandlarna grovt
- Vispa grädden, skiva bananer efter tycke & smak.
- Fyll ditt förgräddade pajskal med den sega kolasåsen, direkt ur burk. GOTTA LOVE IT!
- Lägg på ett lager banan, därefter ett tjockt lager vispad grädde.
- Toppa med de hackade mandlarna & riven choklad.
Spring 5 km, brygg en god kopp kaffe & förse dig med en bra bit Banoffe Pie. That´s it folks!

Bjöd in ett sällskap med försökskaniner!



Sveriges Största Baktävling
Efter 1 ansökan, 1 djupintervju, 2 telefonintervjuer & 1 castingmöte i Stockholm har jag hör och häpna nu tagit mig till slutcasting om 2 veckor. Kan tänka mig att det är ett gediget antal människor som nu sitter i samma tankar som jag. Hur många är kallade? Vad kommer vi bli utsatta för? Hur ser konkurensen ut? Vem kommer vara jury? Det snurrar ordentligt i huvudet just nu ;D
Men kul skall det iallafall bli, och tar jag mig inte längre än såhär så är jag iallafall en erfarenhet rikare.

Bilden lånad från TV4
Apelsin/Citron Cheesecake med Passionsfrukt
När jag kom upp till Gustavsberg, där min pappa bor, beställdes det en Cheesecake av pappa & styvmor ville gärna prova Banoffee Pie. Här kommer receptet på Cheesecaken ;D
Apelsin/Citron Cheesecake med Passionsfrukt:
- 150 gr smör
- 200 gr digestive kex
- 100 gr havregryn
- 1 tsk vaniljessens eller vaniljpulver
- 600 gr philadelphia ost
- 150 gr strösocker
- 1 citron
- 1 apelsin
- 3 dl vispgrädde (valfritt)
- 3 st passionsfrukter
- 1 ½ gelatinblad
- 3 msk strösocker
- 0,75 dl vatten
1. Smörj en form med löstagbar kant (23 cm i diameter) med smör.
2. Lägg i digestivekexen i en ren diskhandduk och mosa dem till smulor med en brödkavel. Sätt en stekpanna på låg värme, lägg i havregrynen och rosta till de får färg. Tärna smöret och lägg det i pannan tillsammand med kexsmulorna. Rör varsamt med en träslev till en sammanhängande massa.
3. Ta bort från värmen, sleva över massan i formen och släta ut den. Platta varsamt ut med händerna eller baksidan me den slev - vi vill ha en jämn och hårt packa botten. Låt svalna och stelna i kylskåp i 1 timme.
4. Om du använder en vaniljpulver, dela den på längden och skrapa med kniv försiktigt ut fröna. Lägg all philadelphiaost i en skål, tillsätt vaniljpulver eller vaniljessens, strösocker, rivet citron- och apelsinskal samt saften från citronen. Rör om ordentlige tills du har en slät och fin blandning.
5. OBS! Detta steget är helt valfritt, jag hoppade över det med flit, eftersom jag tyckte att smeten redan smakade supergott. Syrligt & lagom sött. Vispa grädden lätt i en annan skål. Tillsätt hälften av grädden till ostblandningen och vänd ner den. Vänd därefter varsamt ner resten av grädden.
6. Blanda samman smeten, sleva sedan upp den på kakbottnen och släta till med slickpott. Låt cheesecaken stå i kylen i minst en timme.
7. Blötlätt gelatinbladen i vatten, minst 5 minuter. Värm vatten & strösocker tills sockret lösts upp. Krama ur & rör ner gelatinbladen. (låt dom smälta ordentligt) Gröp ur passionsfrukterna & tillsätt i sockervattnet. Låt svalna en aning innan du häller blandningen på toppen av din cheesecake. Ställ in i kylen & låt toppingen stelna. (ca 1 ½ timme)
8. Lossa försiktigt kakan med en liten kniv och lyft upp den ut formen. Lägg upp den på ett tårtfat.

Njut!!