Brödbak....

Idag var ytterligare en tidig morgon i skolan. Efter ett svettigt pass i bageriet, avlutade några av oss med lunch på soliga Avenyn.På plåtarna ligger valnötsfrallor, solrosfrallor, grova minibaguetter,  russinfrallor, grahamsfrallor & pippifröfrallor....allt gjort på samma deg med råg & graham.

Bröd, tårtbottnar, mazariner & marsipanrosor..

Helgen kom & gick, igår (söndag) gick jag upp vid 07.30 & fick den härliga idéen att ställa mig och testbaka mazariner. Vilket jag aldrig gjort innan, det var otroligt kul. Men enl. receptet skulle det bli ca 25 st. När jag gjort 21 så var 2/3 av mördegen & smeten fortfarande kvar. Undrar hur stora mazariner det egentligen var beräknat på? Nästa gång halverar jag definitivt ner det. Glasyren struntade jag i eftersom jag inte tycker det tillför så mycket mer än att det ser finare ut ;D

En browniebotten & en ljus botten hann jag också med, till helgens beställning.


Måndag morgon, upp kl 05. Var i skolan 06.15...det var inte alls jobbigt efter en helledig helg som tur var. Idag har det bakats något som min bagerilärare kallar Tysk deg. Har väl egentligen inte så mycket mer med tyskland att göra mer än att det är degen som används till att göra brötchen. Men även baguetter, lantbröd, valnötsbröd & solrosbröd görs på samma deg, som innehåller råg. Kul var det iallafall & det märks redan efter en vecka hur mycket bättre vi elever jobbar ihop.
Lektionen vaslutades med övning på att göra marsipanrosor. Det är absolut inget att skoja om, hjälp va svårt det är att få till dom snyggt :\ Jaja, övning, övning, övning....


Dag tre!

Idag gick jag upp kl 05, det var ju inte direkt vad man längtar efter, men med tanke på branchen så är det väl bara att vänja sig ;)

06.15 började teorilektionen, den håller igång ca 45 min. innan varje praktiskt pass. Då gås det igenom varje steg av vad vi ska göra de nästkommande 6 timmarna. En kort rast, innan man ska vara omklädd & infinna sig i bageriet.

Lektionen börjar med en grundlig genomgång från vår bagerilärare innan vi själva får ta tag i saker. Jösses, vad det är mycket att tänka på. Degtillverkning, rundrivning, bräckning, skarvar, topping, snittning & jäsning i ett enda stort förvirringstillstånd. Idag kändes det dock äntligen som om saker & ting började få en naturlig förklaring.

Men ack va kul det är, trots satt det är 20 st vuxna personer med otroligt olika bakgrund & förutsättningar. Känns såklart lite trevande att bli ihoptussad med helt främmande människor i början, men det ger säg sannolikt när vi väl lärt känna varann en aning.

Idag tillverkades soft deg, dvs. den deg som till största del används till t.ex. källarfranskor, the kakor & rosenbröd.Tänk vad fantastiskt olika bröd & småbröd man kan göra på samma deggrund?

Bröllopstårta till Gustaf & Nina!

I helgen gjorde jag min första officiella bröllopstårta. Vädret spelade mig det största sprattet jag upplevt i min tårtkarriär. Det var en galen luftfuktighet. Bilturen från min dörr till festlokalen är ett avtånd på ca 500 meter, men trots det ville allt bara kollapsa. marsipanen svettades & fyllningen blev mjuk & ville egentligen bara kollapsa. Väl på plats satte jag iallafall ihop tårtan & gav järnet för att få på dekorationerna. Allt tog ca 30 minuter & jag fick snabbt in tårtan i kylen igen, vilket räddade situationen.Tårtan består av ljusa bottnar & chokladbottnar varvade. Fyllningen är ett lager vaniljgrädde med ganache ringlad över, och ett lager vit chokladmousse med hallon nedstuckna i. Spacklad med vaniljsmörkräm, täckt med marsipan & dekorationer är gjorda av flowerpaste/sugarpaste.Stort Grattis till Gustaf & Nina igen & tack för det stora förtroendet att få vara med på ett hörn.

Bröllops- & födelsedagstårta!

Veckan som gick har varit turbulent. Inte nog med att jag har haft fullt upp med dekorationer till en bröllopstårta & en födelsedagstårta. jag gjorde ett tappert försök att söka in på efteranmälning till Bagare/Konditorutbildningen på Burgården. And guess what? Jag kom in!!! Yay!!! Så igår var sista dagen för mig på kontoret, på måndag sätter jag mig i skolbänken igen ;D Känns lite lätt overkligt.

Idag gifter sig våra fina vänner Nina & Gustaf, kl 15.30 i Masthuggskyrkan. jag har fått det extrema nöjet att göra deras bröllopstårta (ni får bilder senare då jag inte monterat ihop den än).

Men här kommer en bild på födelsedagstårtan till lilla Emmi som fyller 2 år. Min första mumintårta....


Helgen som gick med festival & födelsedags/namngivningstårta till lilla John!

Helgen, ja egentligen hela förra veckan var ett enda stort virr varr av tårta & musik. Det började med skräckrockaren Alice Cooper på Liseberg i onsdags. Fortsatte med Way Out West i torsdags, där avnjöts Refused & Florence & the Machine.
Fredagen ägnades helt & hållet åt dekorationerna åt en söt liten killes födelsedags/namngivningstårta.
Lördagen bar det så åter igen av till Way Out West för att få en glimt av kultbandet Kraftwerk....

Igår (söndag) bar det av till Martin Olsson för bunkring inför veckans gedigna tårttillverkning. Hann även hjälpa en kär vännina att flytta ett helt hus in i en trea....Ja jag har träningsvärk idag ;D
Bilden ovan, Refused!Bilden ovan, glada festivaltjejer...Piéce de récistance.....
TÅrtan består av browniebotten, ljusa vaniljbottnar, lemon curdmousse, jordgubbsmousse med jordgubbsbitar. Spacklad med vaniljsmörkräm, täckt med extra vit marsipan & alla dekorationer är gjorda i marsipan.

Denna veckan spenderar jag varenda "ledig" minut i köket. Ett stycke bröllopstårta för 70 personer samt en födelsedagstårta till 20 personer ska tillverkas.

Hoppas ni får en kanonfin vecka....

60-årskalas

Min fina mamma fyllde 60 igår, det firades i lördags med dunder & brak. Besök från när & fjärran infann sig på GFF Gården vid Majvallen för att salutera av henne. Bubbel, himmelsk buffé, dragspelsallsång, melodikryss & eldshow i en salig röra. Tårta inmundigades givetvis med, tillverkad av mig såklart ;)Fotot är kanske inte det bästa, mobilkamera i all ära ;D


GP reportage

Vilken underlig känsla att se sig själv i tidningen idag. Trots att man vet hur man ser ut & vad man sagt så är man ju kritisk till max när det kommer till en själv ;D Oj vad sa jag där? Men hur ser jag ut? 

Kul är det iallafall! Tack fina Bella för möjligheten & tack Måns för bra bilder ;)

GP Teaser idag ;)

Imorgon kommer det stora reportaget...spännande.... ;)