Nervös-tårtan
Sommaren infann sig för några dagar i Göteborg. Fantastiskt varmt & soligt, men det verkar ha gått över nu, tyvärr. Förhoppningsvis bara tillfälligt ;) Nu har jag pillat ner recept & förklaring på vad det var i tårtan jag hade med mig på slutcastingen i Stockholm. Här har ni en hela härligheten....


Mandelbotten:
Browniebotten:
- 100 gram smält smör
- 2 ägg
- 1½ dl strösocker
- 2 dl vetemjöl
- 1½ dl mandelmjöl
- ½ dl potatismjöl
- 2 rivna bittermandlar
- 1 dl mjölk
- 1 dl lättyoughurt
- 2 tsk bakpulver
- 1 ½ tsk vaniljpullver/vaniljessens el vaniljsocker
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Vispa socker & ägg vitt och fluffigt
- Smält smöret & tillsätt i äggsmeten
- Sila alla torra ingredienser i en egen bunke & rör om ordentligt.
- Riv ner bittermandlarna i mjölblandningen.
- Tillsätt de hälften av de torra ingredienserna i äggsmeten & efter det mjölken. Tillsätt efter det den andra hälften av de torra ingredienserna & därefter youghurten. OBS! Vispa inte för hårt, vänd ner allt i smeten försiktigt, annars förlorar du luften som du fått i äggen.
- Smörj & mjöla en rund form (i detta fallet har jag använt en form på 20 cm i diameter)
- Sätt in i mitten av ugnen & grädda i ca 35 minuter (känn efter med en sticka, den kommer att vara lite fuktig, men inte blöt, som en brownie ungefär.)
- Ta ut & låt svlana innan du stjälper upp den.
Browniebotten:
- 120 gr mörk choklad av god kvalitet
- 113 gr smör
- 250 gr strösocker
- 1 tsk vaniljsocker (jag använder ekologiskt vaniljpulver)
- 3 ägg
- 95 gr mjöl
- 1/4 tsk salt
1. Smält choklad & smör tillsammans över ett vattenbad. Låt svalna lite.
2. Rör ner sockret, tillsätt vaniljen.
3. Lägg i ett ägg i taget. Rör mellan varje ägg & lägg inte i nästa förräns smeten gått ihop.
4. Tillsätt saltet.
5. Fyll din smörade & mjölade form form (som även här är 20 cm i diameter)
6. Baka browniebotten i 170 grader i ca 37 minuter. Med en sticka så ska den kännas lite kladdig, men ändå vara torr om ni förstår vad jag menar. Låt svalna lite innan du stjälper ur den ur formen.
Hallon/limecurd:
Apelsincurd:
Montering:
Hallon/limecurd:
- 200 gr hallon (frusna går utmärkt)
- Skalet från ½ lime
- 1-2 dl socker
- 75 gr smör
- 3 ägg
- Koka upp hallonen & limeskalet. Mosa noggrant.
- Vispa ihop ägg & socker i en bunke.
- Häll delar av det varma moset i äggsmeten. Vispa noga. Häll sedan tillbaka allt i kastrullen med resterande hallonmos i.
- Sjud tills krämen tjocknat, ca 5 minuter, ta av från plattan.
- Lägg ner smöret i det varma hallonmoset & rör tills smöret smält.
- Häll upp curden i en ren glasburk. Ställ i kylskåpet.
Apelsincurd:
- Saft & skal från 3 apelsiner
- 1-2 dl socker
- 75 gr smör
- 3 ägg
- Pressa ner saften & lägg i skalet från alla 3 i en kastrull. Koka upp.
- Vispa ihop ägg & socker i en bunke.
- Häll över lite av den varma apelsinröran över äggsmetan & vispa ordentligt
- Häll sedan tillbaka allt i kastrullen med resterande apelsinröran i.
- Sjud tills krämen tjocknat, ca 5 minuter, ta av från plattan
- Lägg ner smöret i det varma apelsinröran & rör tills smöret smält.
- Häll upp curden i en ren glasburk. Ställ i kylskåpet.
För att använda curd till att göra mousse så gör du detta enkelt genom att ta en halv sats curd & vispa ihop med 100 gr Philadelphia. Vispa sedan 2-3 dl vispgrädde i en separat bunke, sedan för du helt enkelt ihop allt. Det kan ev. behövas lite florsocker beroende på hur syrlig du vill ha din mousse, men i regel räcker det med ca 2 msk.
Ganache:
Ganache:
- 100 gr mörk choklad (70%)
- 1 dl vispgrädde
- Värm grädden, men låt den inte koka
- Hacka ner chokladen i en skål, häll över den varma grädden & låt stå i ca 2 minuter.
- Rör om varsamt tills chokladen smält. Klart! Kan det bli enklare?
Montering:
Nerifrån & upp beskrivning ;D
- ½ Browniebotten
- Hallon/limemousse
- 100 gr färska hallon nerstuckna i moussen
- ½ Mandelbotten
- Apelsinmousse
- Ganache
- 1/3 ljus vaniljbotten gjord efter principen lika delar som jag föklarat i tidigare inlägg. (titta här)
- Spacklad/fodrad med smörkräm smaksatt med vanilj
- Täckt med hemagjord MMF
- Dekorationer i hemmagjord flowerpaste & köpt svart sugarpaste


Kommentarer
Postat av: Emelie
Men satan så snygg! Hört någor från meter ännu? Jag var också dit, fast på onsdagen :)
Postat av: Jenny Little Cake
Tack Emelie! Nä, inte hört ett pip, MAJ GAD va frustrerande ;D Har du hört något?
Trackback