Peach Crumble Cake med kardemumma <3

Som om bakningen på skolan och mina tårtbeställningar inte räcker, så får man ju bara lust att testa lite nya idéer ibland.
 
När jag var i affären härom dagen så ropade persikorna "ät mig" ur hyllan. Dom var bara för fina för att motstå. Minnena gick mot USA och deras Peach Cobbler som bara är så gott, men jag ville ge det en liten twist.
 
 
Peach Crumble Cake med Kardemumma:
 
Kaksmeten (räcker till en långpanna på 35 cm x 26 cm):
 
333 gr smör (rumsvarmt)
433 gr strösocker
266 gr ägg
133 gr vatten
433 gr mjöl
16 gr bakpulver
3 gr stött kardemumma
 
2 stora persikor (urkärnade & klyftade med skalet på, vända i lite strösocker)
 
Crumble:
 
100 gr smör (kylskåpskallt)
2 dl havregryn
1 dl strösocker
1 dl vetemjöl
 
1. Värm ugnen till 180 grader. Smörj & bröa formen
2. Börja med kaksmeten. Vispa smör & socker vitt & fluffigt.
3. Sila alla torra ingredienser i en egen bunke.
4. Tillsätt ägg & vatten i smörsockret.( det kommer se underligt ut, men oroa dig inte, smeten går ihop sen)
5. Häll långsamt i de torra ingredienserna inkl. den stötta kardemumman.
6. Fördela i långpannan (har du en vanlig sockerkaksform så halverar du receptet. Har du en stor långpanna dubblar du receptet)
7. Lägg på persikoklyftorna på kaksmeten & tryck till dom lite ner i smeten.
8. Crumble, lägg alla ingredienser i en skål & nyp ihop.
9. Fördela smulorna uppe på persikorna.
10 Grädda i nedre delen av ugnen ca 40-50 minuter. Känn med en sticka så att kaksmeten stannat & är torr.
 
Kakan gör sig bäst när den fått svalna, då kommer persikan fram ordentligt.
 
Sätt på en stor kanna kaffe el te & slå på nån bra film på tv:n. Njut!

 

Väsk & Skokartongtårta till tjejkväll!

Veckan har varit full av skola & aktiviteter, men idag har jag en lyxigt ledig dag. Tänkte spendera den med att göra så lite som möjligt, det kan hända jag bakar något med mig till mina fina kollegor på Grand Parfymeri där jag jobbar imorgon.
 
Igår hämtades denna veckans tårtbeställning. En väsk & skokartongstårta som skulle ära en tjejkväll på Älvängens Skor, samt fira ägarinnans födelsedag på kuppen ;)
 


Tårtan består av ljusa bottnar. Väsk-delen är laktosfri förutom den gnutta mörk chokladganache. Båda tårtorna har ett lagre med hallonmousse och ett lager mangomousse. De äär båda spacklade med vaniljsmörkräm & täckta med marsipan. Dekorationerna är gjorda i marsipan & 50/50 SP & FP.
 
 
I skolan har vi bakat & monterat bakelser, ett hlet gäng olika varianter.
 
 
 
Dessutom hann vi med en laddning wienerlängder igår.

Prinsess & Grodtårta till lilla Märta!

Helgen har varit fylld av bak. I lördags gick jag upp tidigt för att göra klart tårtan till Märta som fyllde 4 år. På den skapelsen satt de efterfrågade figurerna jag gjorde i veckan, nämligen prinsessan & grodan. När det var klart var det dax att ge sig av till Hotel Lilton för att baka & servera Afternoon Tea till 2 fullbokade sittningar. Va kul det är att se alla lördagsflanörer komma in i värmen för att sedan bara sitta & mysa med en kopp te samt ett hav av kakor på sin tallrik. Söndagen åkte jag upp till Kungälv & Tårtdecors Scandinavian Cake Show. WOW säger jag bara, vilka fina lokaler dom fått & inspirationen under mässan ska vi inte ens prata om. Det var så mycket fint att huvudet snurrade som på tjejen i Exorsisten ;DTårtan innehåller ljusa bottnar, ett lager passionsfruktsmousse & ett lager jordgubbsmousse. Spacklad med vaniljsmörkräm. Den är täckt i marsipan & dekorationerna är gjorda i 50/50 FP & SP. Allt är laktosfritt ;)

Skola, jobb, tårtor = The life of beeing me....

Jag har trots den dåliga uppdateringen inte legat på latsidan. Denna veckan har änsålänge inneburit 5 dagar skola, 1 eftermiddag med kakbak på Lilton & 2 tårtbeställningar (varav den ena hämtas ikväll).
 
 

 
 
 
I skolan har det bakats frukttårta, prinsesstårta & gräddtårta.
 
 
 
 
Hemma har det bakats & modelerats till helgens tårtor. Där den ena är en tårta ni får se senare. Dagens hämtning går till en nybliven 18-åring som kallas Putte, läser kemi & spelar gitarr.
 
Imorgon finns jag på fina Hotel Lilton för att servera delar av kakutbudet jag var & bakade upp igår.
 
 

Födelsedagstårta till Eva & Henrik!

Veckans sista tårta är hämtad. En enkel men stilig födelsedagstårta med ljusa bottnar, ett lager glasscreme med ganache uppe på & ett lager mangomousse med nedstuckna hallon. Täckt med vit marsipan, även spetsbården är marsipan & dekorationer av flowepaste med Dr Oetkers mjuka guldiga sockerpärlor så man slipper gå till tandläkaren akut ;D
 
Imorgon står det jobb på schemat, jag är denna lördag på Grand Parfymeri mellan 11-15.
 
Vad jag glömt att berätta är att jag nu även börjat på ett annat extraknäck varannan lördag, då finner ni mig på fina Hotel Lilton i Göteborg. Serverandes deras afternoon tea mellan 13-17. Har ni vägarna förbi Göteborg en lördag så är det definitivt ett ställe att planera in ett besök på. Deras buffé dignar av hembakat så som scones, småkakor, macrons, chokladbiskvier, mini cupcakes & en uppsjö andra trevliga tillbehör som hemgjord lemoncurd & clotted cream. Boka gärna innan då det är begränsat med platser.
 
 
 
 

Hotel Lilton

Föreningsgatan 9
411 27 Göteborg

Tel: 031- 82 88 08
Fax: 031- 82 21 84
E-mail: info@lilton.se
.

Conversetårta till en Denize!

Idag har jag inte bara varit i skolan & bakat bröd sedan kl 6 imorse. Efter att jag slutade hastade jag hem & satte ihop dagens lilla projekt, en tårta till en 1-åring som heter Denize. Hon blev firad av mamma Ermira & pappa Benjamin med en Conversetårta.
 Tårta bestod av ljusa bottnar, ett lager passionsfruktsmousse, ett lager vit chokladmousse. Den var spacklad med vaniljsmörkräm & täckt med marsipan. Alla dekorationer är gjorda i flowerpaste el. sugarpaste.
 
GRATTIS DENIZE!

Sjuklighet & fullt upp...

Nä, förkylning, feber, skola & tårtbeställningar rimmar inte riktigt....men ack den som ger sig. Jag tackar amerikanska mirakelmedicinen NyQuil för att jag iallafall står upp.....
 
På konditorilektionen i måndag tillverkades det mazariner i olika tappning. Äpplepastejer, Tosca mazariner, klassiska mazariner osv. Jag bara älskar "tantkakor", ni vet de där kakorna som man minns från sin barndom (jo jag är nästan 100 år;))
 
Idag har jag dessvärre missat dagens konditoriklass, men kommer tillbaka starkt imorgon med wienerbrödbak. 
 
 
 

Vetebröd högt & lågt!

Denna veckan har vi gått in i de söta degarnas värld på skolan. Till familjens stora glädje ;D Men gårdagen var ett virrvarra av flätning. Vi stod i ca 6 timmar och övade på att fläta längder, 3-, 4-, 5- & 6-flätor. Jag som inte ens flätar mitt hår :o 3-fläta går väl ann, men när jag kom upp i 5 & 6, då tappade jag det helt ;D På konditoritlektionen skapades det bollar av alla de slag, cocosbollar, pistagebollar, apelsinbollar, dammsugare samt nöttoppar, ciggarrer & cocostoppar...
 
Annars jobbas det just nu på dekorationer till kommande födelsedagstårtor.
 
I helgen går jag in på fina Hotell Lilton för första gången & försöker hjälpa till att styra upp lite Afternoon Tea, ett populärt jippo dom kört i några år på lördagar, som fina ägarinnan Malin nu vill utveckla. Känns oerhört spännande att få vara med att komma med förslag & input. 
 

Födelsedagstårta till Jonas!

I förra veckan fyllde en av mina systersöner 12 år, det firades i lördags med sedvanligt tårt & kakkalas. han kom inte med några önskemål, så jag grävde fram vad som fanns hemma.

 
Tårtan innehåller en browniebotten, 2 ljusa bottnar, ett lager jordgubbsmousse & ett lager mango/passionsmousse. Den är spacklad med vaniljsmörkräm & täckt med etra vit marsipan. Dekorationerna är gjorda av marsipan & flowerpaste.

Väsktårta till Amal

Igår jobbade jag mn sista dag på kontoret. Dagen avslutades med att jag efter 9 år på samma arbete lämnade kontorsnycklarna till min kompanjon, kändes underligt & spännande på samma gång. Jag har ju tillsammans med den andra delägaren byggt upp företaget under många år, och det har gått bra.

Men nog om det. I torsdags fyllde min kollega Amal år, till det hade hennes fina dotter Jennifer beställt en tårta. Amal är en härligt tjej som gillar bling, make-up, fina kläder, skor & accessoarer. Jennifers val föll på en klassisk Chanelväska, så det fick det bli ;)
 
 
Tårtan är i stort sett laktosfri, bortsett från chokladen i moussen & browniebotten. Den innehåller då en browniebotten, ljusa bottnar, vit chokladmousse, passionsfruktsmousse, spacklad med laktosfri vaniljsmörkräm, täckt med marsipan & dekorationerna är gjorda i sugarpaste & flowerpaste.